Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

facebook 

Ako si vyrobiť ghee - domáce prepustené maslo

Trochu si postojíte pri sporáku, precvičíte zápästie pri miešaní, ale za nejakú polhodinku máte hotovo. A je to celkom sranda cítiť sa ako na labákoch z chémie a sledovať, ako z bielej hmoty vzniká zlatožltá kvapalina. :)

pošli na vybrali.sme.sk

To najcennejšie z masla obsahuje ghee, prepustené maslo, ktoré poznali aj naše prababičky a používali ho hlavne z praktických dôvodov - takto upravené maslo dlho vydržalo a nemuseli ho skladovať v chlade (jasné, že ho tam pre istotu skladujeme). Momentálne je to módny trend, ale celkom oprávnene.

Svoje prvé gíčko som si kúpila v DM-ke, lebo som si prečítala, že je zdravé a chcela som to skúsiť. Nechutilo mi ani nevoňalo, malo nejaký kyslastý pach a používala som ho nasilu. Veď som aj väčšinu musela vyhodiť. Potom som dlho tvrdila, že ghí mi nechutí. Dala som mu znova šancu až pri nútenej diéte bez bielkoviny kravského mlieka. Ak nemáte naozaj veľmi silnú intoleranciu, ghí v takýchto prípadoch môžete, pretože je prakticky bez laktózy a BKM. Kúpila som inú značku, konkrétne Orava Milk, a bolo super.

No a keď sa mi minulo a zisila som, že doma máme skvelé 82-percentné gazdovské maslo, nebolo o čom a dokopala som sa k výrobe vlastného.

Návodov na nete je viacero, ale prakticky stačí urobiť toto:

Zoberte si aspoň štvrťkila masla, ale pokojne aj polkila či kilo - bude sa vám lepšie miešať. Dajte ho do nejakej rajnice alebo hrnca, ideálne s dvojitým dnom, aby sa čo najmenej pripaľovalo. Nechajte rozpustiť a na miernej teplote neustále miešajte napríklad metličkou. Najskôr sa na povrchu urobí pena, potom sa to celé zmení na bielu krémovú hmotu a presne v momente, keď sa vám bude zdať, že z toho nič nebude a asi to budete musieť celé vyhodiť, začne sa to krásne usádzať a čistiť. Vtedy miešajte už len na povrchu. Postupne sa obsah hrnca úplne vyčíri, na dne ostane usadená bielkovina a zvyšok bude čistý tuk s trochou peny. Tú precedíte cez husté sitko, aspoň na dvakrát, do uzatvárateľnej nádoby. Hotovooo!

Ihneď po dovarení.

Po stuhnutí v chladničke. Tá vôňa a chuť! Nádherne mliečna, doslova záchrana pre tých, čo z nejakého dôvodu nemôžu mlieko. Na chlieb, do varenia, pečenia aj smaženia, keďže sa na rozdiel od masla neprepaľuje.

9. 6. 2017 | Tipy & návody
pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Podeľte sa s nami o váš názor!

 

Najnovšie recepty

Recepty

 

môžešsavydávať.sk na facebooku

...a instagrame

 
© 2013 - 2017 mozessavydavat.sk | design bohacek.sk
o webe
mapa webu
partneri
rss
instagram
facebook
google+
pinterest
twitter
kontakt