Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Vínové jablkové pité

Vínové jablkové pité

Tento koláč raz priniesla kamarátka Anička na chatu a bol taký dobrý, že si všetky baby hneď pýtali recept. Zaujal ma tým, že do cesta ide vínko. Dobrý dôvod načať fľašu, ktorú potom môžete vo dvojici dopiť. No nie? ;)

  • Čas varenia 25 minút 170°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

250 g  maslo
500 g  hladká múka
2 ks  žĺtok
1 ks  kypriaci prášok do pečiva
200 g  práškový cukor
1,5 dl  suché biele víno
 jablká (aspoň 1 kg)
5 Pl  marhuľový džem
2 PL  tuzemský rum
 škoricový a vanilkový cukor na dochutenie jabĺk
 celé vajce alebo bielok na potretie

Postup prípravy

Pôvodný koláčik bol trochu nižší, no keďže my máme radi čo najšťavnatejšie, s jablkami sme nešetrili.

Kým ja som miesila cesto, drahý čistil jablká od svokrovcov zo záhrady. Tímová práca musí byť. :)

Maslo vyberieme, aby zmäklo. Suroviny na cesto, okrem vína, zmiesime dokopy. Víno prilievame postupne. Ja som dala asi len deci, lebo sa mi cesto príliš lepilo. A ešte som polovicu práškového cukru nahradila hnedým kryštálovým a vanilkovým. Neprekážalo to. :)

Keď je cesto zmiesené, ideálne je ho dať da fólie a do chladničky, aspoň na polhodinu. 

Medzitým ošúpeme a nastrúhame jablká. Dosladíme a ak sú príliš vodnaté, šťavu trochu zlejeme.

Hlbší plech s rozmermi 30 x 40 cm (ja som mala menší, ale kus cesta som dala zamraziť :) ) vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú rozvaľkáme a obkrojíme nožom tak, aby mala rozmery ako plech. Navinieme na valček a opatrne preložíme do plechu. Uhladíme. Natrieme džemom, v ktorom môžeme rozmiešať rum. Trochu ho to zriedi a dodá koláču jemný rumový akcent. Ale nemusí byť. Na to prídu jablká. Rovnomerne ich rozložíme po celej ploche koláča. Mne sa to stále zdalo nízke, tak som na strúhané jablká ešte poukladala jedno veľké kyselkavé jablko pokrájané na tenké plátky. 

Zvyšné cesto rozvaľkám na rozmer plechu. Položíme na vrch, natiahneme až k okrajom a potrieme bielkom, ktoré nám ostalo z vajíčok. Popicháme vidličkou a dáme piecť. Keď je povrch zlatistý, koláč by mal byť hotový. Krájame najlepšie až po vychladnutí, aby sa nerozpadával.

28. 10. 2014 11:10

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty