Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Domáci špaldový chlebík

Domáci špaldový chlebík

Tak som si povedala, že dosť bolo supermarketových dopekancov aj balených chlebov, v ktorých sú vraj neviditeľné zárodky plesní. Upečiem ja vlastný chlieb, veď to nemôže byť ťažké. A ani nebolo. :)

  • Čas varenia 60 minút
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

400 g  špaldová múka
600 g  hladká múka
1 ks  kocka droždia
1,5 ČL  soľ
1 PL  octot
1 PL  olej
1,5 ČL  rasca
 teplá voda
 Na potieranie:
1 dl  voda
1/2  ČL soľ

Postup prípravy

Na nete som hľadala, ako sa to robí a najviac ma zaujal recept od Mira Veselého. Ale keďže sme doma mali len zvyšok múky T650, potrebné kilo som doplnila špaldovou a obyčajnou hladkou. 

Najskôr vo veľkej mise rozmiešame droždie v troche teplej vody. Potom pridáme ostatné prísady. Prilievame vodu po troškách a miesime s nástavcom na kysnuté cesto. Hmota má byť tuhšia, nie lepkavá.

Keď je cesto kompaktné a rovnomerne premiesené, prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste. Po hodine už ho bude plná misa. :)

Na plytký plech položíme papier na pečenie, pomúčime, premiestnime naň cesto a vytvarujeme bochník. Kraje pekne uhladíme, aby bola kôrka hladká. Myslíme na to, že v rúre ešte chleba zväčší objem. Nakoniec urobíme nožom šikmé zárezy, popicháme, potrieme slanou vodou a dáme do vyhriatej rúry piecť.

Najskôr na 200-220°, po dvadsiatich minútach stíšime na 150° a opäť potrieme slanou vodou. Dáme naspäť a pečieme, aby bol celkový čas asi hodina. Samozrejme, teplotu aj čas pripsôsobíme typu rúry a veľkosti chleba. Ja som ten môj dala nakoniec ešte na chvíľu na vrchnú priečku, lebo sa i zdal byť bledý.

Po vybratí naposledy potrieme slanou vodou a zabalíme do čistej utierky. V nej ho necháme vychladnúť. Najlepšie je piecť na noc, aby vás to nelákalo jesť ešte teplé. A ráno máte čerstvý chlebík na stole. :)

Jasné, že je jednoduchšie a aj lacnejšie ísť do pekárne, ale s pečením chleba som určite neskončila. Je to skvelý pocit.

21. 11. 2014 11:13

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty