Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Domáci špaldový chlebík
Tak som si povedala, že dosť bolo supermarketových dopekancov aj balených chlebov, v ktorých sú vraj neviditeľné zárodky plesní. Upečiem ja vlastný chlieb, veď to nemôže byť ťažké. A ani nebolo. :)
- 60 minút
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
400 g | špaldová múka |
600 g | hladká múka |
1 ks | kocka droždia |
1,5 ČL | soľ |
1 PL | octot |
1 PL | olej |
1,5 ČL | rasca |
teplá voda | |
Na potieranie: | |
1 dl | voda |
1/2 | ČL soľ |
Postup prípravy
Na nete som hľadala, ako sa to robí a najviac ma zaujal recept od Mira Veselého. Ale keďže sme doma mali len zvyšok múky T650, potrebné kilo som doplnila špaldovou a obyčajnou hladkou.
Najskôr vo veľkej mise rozmiešame droždie v troche teplej vody. Potom pridáme ostatné prísady. Prilievame vodu po troškách a miesime s nástavcom na kysnuté cesto. Hmota má byť tuhšia, nie lepkavá.
Keď je cesto kompaktné a rovnomerne premiesené, prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste. Po hodine už ho bude plná misa. :)
Na plytký plech položíme papier na pečenie, pomúčime, premiestnime naň cesto a vytvarujeme bochník. Kraje pekne uhladíme, aby bola kôrka hladká. Myslíme na to, že v rúre ešte chleba zväčší objem. Nakoniec urobíme nožom šikmé zárezy, popicháme, potrieme slanou vodou a dáme do vyhriatej rúry piecť.
Najskôr na 200-220°, po dvadsiatich minútach stíšime na 150° a opäť potrieme slanou vodou. Dáme naspäť a pečieme, aby bol celkový čas asi hodina. Samozrejme, teplotu aj čas pripsôsobíme typu rúry a veľkosti chleba. Ja som ten môj dala nakoniec ešte na chvíľu na vrchnú priečku, lebo sa i zdal byť bledý.
Po vybratí naposledy potrieme slanou vodou a zabalíme do čistej utierky. V nej ho necháme vychladnúť. Najlepšie je piecť na noc, aby vás to nelákalo jesť ešte teplé. A ráno máte čerstvý chlebík na stole. :)
Jasné, že je jednoduchšie a aj lacnejšie ísť do pekárne, ale s pečením chleba som určite neskončila. Je to skvelý pocit.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk