Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Vianočka
Tak a máme za sebou náš prvý spoločný Štedrý večer vo dvojici. Stresy boli, ale vďaka môjmu úžasnému chlapovi sme všetko postíhali - aj upratať, aj navariť večeru, aj pozrieť si všetky obľúbené rozprávky. A dokonca aj upiecť voňavú vianočku na sviatočné raňajky. :)
- 50 minút
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
500 g | hladká múka |
100 g | práškový cukor |
1 ks | vanilkový cukor |
3 ks | žĺtok |
150 g | maslo |
150 ml | mlieko |
30 g | droždie |
1 ČL | soľ |
3 Pl | hrozienka |
1 dl | tuzemský rum |
kôra z polovice citróna | |
1 ks | vajce |
2 PL | mandľové lupienky |
0,5 dl | mlieko |
Postup prípravy
Podarila sa takmer na jednotku, jediné, čo by som si vytkla, je, že som ju zo strachu pred nedopečením piekla príliš dlho na slabšom ohni. Takže sa trošku vysušila. Ale neva, nabudúce už budem múdrejšia.
Vianočka podľa tohto receptu je skôr hutnejšia, nie taká nadýchaná, ako z obchodu. Ale chuťou a vôňou víťazí na celej čiare. A dlho vydrží, ak ju hneď nezjete.
Začneme umytím hrozienok a ich namočením do rumu. Potom trochu osladíme vlažné mlieko (teploty tela) a rozdrobíme doň kvasnice. Rozmiešame. Do misy preosejeme múku a cukor, pridám soľ a vanilkový cukor a nastrúhanú kôru. Primiešame droždie v mlieku a žĺtka rozmiešané v rozpustenom masle. Vymiešame, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Potom preložíme na dosku, zapracujeme hrozienka a vytvoríme z cesta valček, ktorý rozdelíme na deväť rovnakých dielov. Z každého ušúľame dlhý tenký valček. Plytký plech vyložíme papierom na pečenie a ide sa zapletať. Spodné poschodie bude zo štyroch dielov, takže ich uložte vedľa seba a od stredu začneme zapletať. Nie je to zložité, proste to nejako intuitívne poprepletáme, ako to vyjde. Rukou pritlačíme a položíme stredné poschodie - klasický vrkoč z troch dielov. Konce vrkoča zahneme pod spodné poschodie. No a zvyšné dva valčeky spolu prepletieme, čím vytvoríme akúsi špirálu. Stredný vrkoč tiež pritlačíme rukou a položíme najvyššie poschodie, pričom konce opäť zahneme pod celú vianočku.
Tip: Niekto poschodia zlepuje bielkami, aby sa neprekotili, ale neviem, či to pomôže. Mne sa osvedčili špajle, ktorými takto vianočku zafixujeme. Alebo ju urobíme len dvoj či dokonca jednoposchodovú.
Potrieme vajíčkom, posypeme mandľami namočenými v mlieku (aby neprihoreli) a dáme do vyhriatej rúry. Začíname vyššou teplotou, tak 160 stupňov a v polovici pečenia znížime. Samozrejme, najistejšie je vianočku sledovať, aby nezačala prihárať.
A takto vyzerá výsledok. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk