Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Veľkonočný mazanec
Priznám sa, u nás doma nebolo nikdy zvykom piecť na Veľkú noc mazanec. Mali sme šunku, zemiakový šalát, plnené vajíčka, syrovú roládu a kopec koláčov od výmyslu sveta, ale mazanec nie. Škoda, lebo je to podobné ako vianočka a tú môžem jesť kedykoľvek. Takže je čas zaviesť vlastné tradície. :)
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
750 g | polohrubá múka |
140 g | krupicový cukor |
1 ks | vanilkový cukor |
42 g | droždie |
2,5 dl | mlieko |
štip. | soľ |
1/2 ČL | perníkové korenie |
1/2 ČL | citrónová kôra |
1 ks | vajce |
2 ks | žĺtok |
200 g | maslo |
3 PL | hrozienka |
0,5 dl | tuzemský rum |
1 ks | vajce |
mandľové lupienky/ mak | |
20 g | maslo |
Postup prípravy
Recept na tento guľatý koláč nechýbal pred sviatkami asi v žiadnom časopise o varení. Boli podobné, ale na tom v Apetite ma zaujala jedna netradičná prísada - mixed spice. Ja som ho nahradila perníkovým korením. Stačí pridať štipku a mazanec bude mať chuťový bonus, ktorý bude vŕtať v hlave všetkým degustátorom. :)
Hrozienka namočíme do rumu. Potom si spravíme kvások tak, že droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme trochu cukru a múky a necháme, nech sa vytvoria "kopčeky". Vo väčšej mise zmiešame múku s cukrom, perníkovým korením, citrónovou kôrou (nemusí byť) a štipkou soli. Pridáme vajíčko a žĺtky, kvások a zamiešame. Potom nasleduje roztopené maslo, nasekané mandle a hrozienka (bez rumu). Vypracujeme vláčne cesto - dá sa to aj ručne, netreba používať robot. Zakryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť dve hodiny. Nebolo mi všetko jedno. Už-už som si myslela, že mi cesto nevykysne, ale nakoniec som ho dala na chvíľu k mierne telému radiátoru a všetko dobre dopadlo. :)
Potom premiesime, vytvoríme dva bochníky, položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a ešte necháme podkysnúť asi pol hodinku. Rúru si medzitým vyhrejeme na 200 stupňov. Pred pečením mazance potrieme vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Ja som nemala, tak som ich posypala ceým makom a je to mňamka.
Dáme do rúry na pár minút, kým sa zvrchu trochu zapečú, potom stíšime teplotu na 150 stupňov, prikryjeme papierom na pečenie a dopekáme asi 40 minút. Ku koncu pečenia môžeme teplotu ešte znížiť, aby sa prepiekli aj v strede. Testujeme špajľou a v prípade potreby môžeme nechať ešte chvíľu vo vyplnutej rúre - ale pozor, aby sa nevysušili.
Hotové mazance potrieme rozpusteným maslom. Keď už zhrešiť, tak poriadne! :)
Tip: Nám dvom by síce bohate stačil jeden bochník, ale keďže sa chystáme na návštevu, ten druhý podarujeme. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk