Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Tvarohové a lekvárové buchty
Dnes som dostala príšernú chuť na klasické kysnuté pečené buchty (asi kvôli tej reklame sporiteľne), nejedla som ich už roky! No ale kde ich narýchlo vziať? A tak som si ich musela upiecť. Našťastie, plech sa rozchytal rýchlo - niečo na večeru, niečo na raňajky a obed a zvyšok sme rozdali. Chutili každému, lebo boli naozaj mäkkučké. Vyskúšajte. :)
- 15 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
500 g | hladká múka |
100 g | krupicový cukor |
1 bal. | sušené droždie |
2 ks | žĺtok |
250 ml | mlieko |
110 g | maslo |
štip. | soľ |
kôra z polovice citróna | |
slivkový alebo iný lekvár | |
tvaroh + žĺtok + cukor + hrozienka | |
rozpustené maslo alebo olej |
Postup prípravy
Maslo roztopíme a necháme vychladnúť, mlieko zohrejeme tak, aby bolo vlažné. Všetky suroviny zmiešame ručne v mise a vypracujeme cesto. Ak by bolo príliš hutné či suché, pridáme mleiko, ak lepkavé, pomôžeme si múkou. Nakoniec pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.
Potom preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na asi centimeter hrubý plát a nakrájame ho na štvorce. Do stredu kažého dáme kôpku lekváru alebo tvarohu, ktorý sme rozmiešali so žĺtkom, cukrom a vanilkovým cukrom.
Protiľahlé rohy štvorcov spojíme, takže vzniknú akoby batôžky.
Plech vyložíme papierom na pečenie, môžeme aj trochu pomastiť. Buchty ukladáme vedľa seba spojenou časťou dolu a zo všetkých strán ich dobre potrieme roztopeným maslom alebo olejom. To je základ, aby išli od seba po upečení oddeliť. Necháme ešte chvíľu podkysnúť na plechu.
Dáme piecť do vyhriatej rúry, kým nie sú zlatisté a hotové pocukrujeme. Vďaka žĺtkam sú mäkkučké a v uzavretej nádobe také vydržia aj tri dni. My sme si od pažravosti obaja popálili jazyk, takže radšej ich nechajte chvíľku vychladnúť. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk