Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Zeleninové lasagne
Keď viete ako na ne, zamilujete si ich, lebo sú veľmi jednoduché na prípravu. Lasagne totiž netreba predvárať, ako si veľa ľudí myslí - stačí dať dostatok omáčky. Uvaria sa v rúre pri pečení. A, síce chutný, ale dosť kalorický a ťažký, bešamel môžeme pokojne nahradiť paradajkovým sugom z čerstvých rajčín, resp. dochuteným pretlakom (rýchlejšia verzia).
- 20 minút
- 30 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
9 ks | sušené lasagne |
5-6 dl | paradajkový pretlak |
1 ks | menší baklažán |
1 ks | baby cuketa |
2 ks | paradajka (nemusí byť) |
2 ks | mozzarela |
1/2 ks | cibuľa |
2-3 ks | strúčik cesnaku |
olej | |
soľ | |
mleté čierne korenie | |
bazalka | |
oregano | |
parmezán |
Postup prípravy
Najskôr nakrájame a nasolíme baklažán (aj so šupkou), lebo potrebuje asi 15 minút na "vypotenie". Potom si môžeme pripraviť omáčku.
Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a speníme na troche olivového oleja. Keďže nie je rajčinová sezóna, pomôžeme si pretlakom. Vždy je lepšie zmiešať viac druhov, lebo každý ma trochu inú chuť a bude to celé zaujímavejšie. Takže ja som zvolila jeden pohár domáceho pretlaku a jeden pohár talianskych drvených rajčín. Dochutíme bylinkami, či už čerstvými alebo sušenými, soľou a korením. Prevaríme. Omáčka by mala byť redšia, takže môžeme pridať aj trochu vody/vývaru.
Kolieska baklažánu dobre poutierame papierovým obrúskom a opečieme ich na troche oleja z oboch strán. Prebytočnú mastnotu odsajeme opäť papierovou utierkou. Panvicu opláchneme a utrieme dosucha a opäť na troche oleja (naozaj len na malej troške) opečieme z oboch strán cuketu nakrájanú na kolieska.
Pripravíme si zapekaciu formu. Do tej našej sa zmestia 3 plátky lasagní vedľa seba, takže som potrebovala celkom 9 kusov. Ale môžete urobiť pokojne aj viac vrstiev.
Formu netreba vymastiť, na dno príde vrstva omáčky a do nej poukladáme prvé poschodie lasagní. Opäť potrieme omáčkou, poukladáme kolieska zeleniny, zase omáčka, lasagne, omáčka, mozzarella....až kým všetko neminieme. Preto je dobré mať omáčky radšej viac. Posledná vrstva bude omáčka a 15 minút pred koncom pečenia ju hojne posypeme nastrúhaným parmezánom. Ak sú vrchné plátky málo zvlhčené, môžu sa pri pečení zvlniť. Môžete sa poistiť tak, že ich niečím zaťažíte (kolieska rajčín).
Každý až pri príprave a pečení príde na to, ako správne nakombinovať tie svoje lasagne. :)
Hotové môžu vyzerať napríklad takto. :) Brú chuť!
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk