Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

DezertyVianoce

Špaldové medovníčky

Špaldové medovníčky
Vianoce

Roky pečiem medovníčky podľa jedného osvedčeného receptu, ale tento rok mi napadlo vyskúšať zdravšiu alternatívu so špaldovou múkou. Recept, ktorý vznikol, je kompromisom medzi tým mojím a receptami, ktoré som googlila na internete. A funguje dokonale, lebo medovníčky sú krásne mäkké, pekne tmavé a chuťovo výborné. Dokonca v nich svojskú chuť špaldy ani necítiť.

Postup prípravy

Maslo necháme zmäknúť, práškové suroviny zvlášť zmiešame a potom všetko vyklopíme na dosku. Postupne zapracujeme vajíčka, med aj rum a miesime dovtedy, kým nám vznikne tak akurát tuhé cesto. 

Zabalíme ho do fólie a necháme odležať, pokojne aj do ďalšieho dňa. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme medovníčky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. 

Teraz nastáva dilema v podobe potierania vajcom. Ak sa potrú pred pečením, ich povrch bude taký nejednotný, popraskaný, akoby mramorový. Niekomu sa to však práve takto páči! Ideálne je to najmä vtedy, keď medovníčky nechceme zdobiť bielkovou polevou, ale len mandľami a pod. 

Ak ich plánujeme po upečení zdobiť, odporúčam natrieť ich až po vybratí z rúry tenkou vrstvou vajíčka (ideálne štetcom, nie silikónovým). Vajíčko sa krásne zasuší a budú lesklé a hladké. :)

Potom už stačí do bielka vmiešať toľko preosiateho práškového cukru, aby vznikla poleva akurátnej konzistencie - ani príliš tekutá, ani veľmi tuhá. Naplníme do cukrárskeho vrecúška alebo sáčika, ktorému odstrihneme rožtek, a môžeme začať tvoriť. Táto časť mňa osobne baví úplne najviac, aj keď ma pri tom bolia nohy, krčná chrbtica a tŕpnu mi ruky. Stojí to za to! :)

Tip: Pôvodný osvedčený recept na klasické medovníčky nájdete tu

10. 12. 2015 20:22

Páči sa ti recept?

Odoberať novinky

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2017 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty