Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Preglejka alias grilážové rezy

Preglejka alias grilážové rezy
Vianoce

U nás sa tomuto zákusku nikdy nepovedalo inak ako preglejka. Recept je od mojej babičky, ktorá už dosť dlho nie je medzi nami, ale niektoré jedlá mi ju vždy pripomenú. Napríklad tieto grilážky bez salka. :)

  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

5 ks  tortové oblátky
140 g  kryštálový cukor
100 g  maslo
1 PL  mlieko
140 g  práškový cukor
4 ks  vajce
140 g  vlašské orechy
 + čokoládová poleva

Postup prípravy

Receptov na grilážky je na nete neúrekom, ale do veľkej väčšiny ide salko. Tento recept je vďaka vajíčkam trošku zložitejší, no o to lepší.

Najskôr si pomelieme orechy a vyberieme z chladničky vajíčka, aby mali izbovú teplotu. V kastróli roztopíme a skaramelizujeme cukor. Ja to robím tak, že cukor nechám rozpustiť až na karamel za neustáleho miešania metličkou. Sestra, ktorá tiež pripravuje preglejku podľa tohto receptu, zas cukor nemieša vôbec, len si "počká" na karamel. Robí to na platničke na plynovom sporáku, ktorý ja nemám. Jedno je však isté - varecha je v tomto prípade nepriateľ, lebo vám takmer určite vzniknú tvrdé hrudky, ktoré už nikto nerozpustí. (Odskúšané!)

V inom kastróli, ale pokojne aj v mikrovlnke, rozpustíme maslo s mliekom. Maslovú zmes vlejeme do karamelu a miešame. (V tomto bode sa do procesu zapojil aj môj mužíček, keďže som potrebovala miešača.) Zvlášť si vyšľaháme vajíčka s práškovým cukrom a po častiach vlievame do karamelovej zmesi. Neprestávame miešať. Necháme prevariť na slabom ohni a nakoniec nasypeme a zamiešame orechy.

Zmes natierame na tortové oblátky a zlepujeme dokopy. Malo by vyjsť päť vrstiev oblátky alebo štyri s väčším množstvom plnky.

Potom celú preglejku zaťažíme a dáme chladiť.

Posledný bod je poleva z čokolády a trošky masla alebo Cery, ktorú rozotrieme na vrch a môžeme posypať aj nahrubo nasekanými orechmi. Necháme stuhnúť.

Tip: Skladujeme ideálne v špajzi. Ak ju máme v chladničke, pred podávaním nezabudneme vybrať, aby náplň trošku zmäkla. :)

13. 12. 2015 19:56

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty