Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Žemľovka ako dezert
Prepadla vás chuť na žemľovku, ale nechcete ju robiť na plech, lebo hrozí, že ho zožeriete celý na posedenie? :) Aj tak by sa mohol začať môj dnešný post o tom, prečo som sa rozhodla spraviť žemľovkovú, tvaroho-jablkovo-snehovú klasiku do zapekacích mištičiek. Navyše je to veľmi efektné a použiteľné aj ako dezert po slávnostnom obede. Lebo nepoznám nikoho, kto by nemiloval žemľovku...
- 2 porcie
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1/2 | stredná bageta (alebo 1 žemľa či iné biele pečivo) |
1 dl | mlieko |
1 ks | žĺtok |
150 g | tučný tvaroh |
1 ks | vanilkový cukor |
1/2 ČL | citrónová kôra |
2 PL | med |
1 PL | sušené brusnice alebo hrozienka |
1/2 | jablko |
škorica | |
1 ks | bielok |
1 PL | práškový cukor |
maslo |
Postup prípravy
Tento rozpis je presne na dve porcie - zapekacie mištičky, ktorým sa hovorí aj kokotky. :) Najskôr si pečivo nakrájame na kolieska. Do misky dáme mlieko, polovicu žĺtka a trochu vanilkového cukru. Rozmiešame. Misky vytrieme maslom a na dno tesne vedľa seba ukladáme pečivo namočené v mlieku a následne vyžmýkané.
Zvyšok žĺtka rozmiešame s tvarohom, pridáme med, vanilkový cukor a trochu citrónovej kôry (tú môžeme aj vynechať). Nakoniec vmiešame sušené brusnice alebo prepláchnuté hrozienka.
Rozdelíme do misiek a rozotrieme. Na tvarohovú vrstvu prídu kolieska jablka, ktoré sme ošúpali a vykrojili z nich stred. Poprášime škoricou, potrieme maslom a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 20 minút, na 160 až 180 stupňov, podľa typu rúry.
Predtým...
...potom
Z bielka a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Misky vyberieme z rúry, navrstvíme sneh a dáme ešte na 4 minútky zapiecť. Necháme vychladnúť v pootvorenej rúre, aby snehová čiapočka nespľasla.
PS: Držte mi palce, nech druhá miska vydrží do návratu môjho muža domov. :P
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk