Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Nápoje

Bazový sirup

Bazový sirup
klasika

Bazový sirup je láska na celý život. Keď som bola malá, u babičky sme pili bazovú malinovku na hektolitre. Žiaľ, babička zomrela veľmi skoro a chuť bazového sirupu ostala nostalgicky spätá s detstvom. Znova som ju objavila až vďaka novodobým hipsterským kaviarničkám. A odkedy viem, že urobiť sirup je vlastne úplne jednoduché, pijem ho najradšej doma.

bloger roka

Postup prípravy

Základom je ustriehnuť, kedy biela baza kvitne. Potom nájsť takú, ktorá nerastie pri ceste a je tak akurát rozkvitnutá. 

Sklenené fľaše dobre umyjeme, vypláchneme vriacou vodou, prípadne vydezinfikujeme liehom. Vodu v hrnci prevaríme spolu s kyselinou citrónovou a necháme vychladnúť. Potom do nej natlačíme čo najviac bazových kvetov. Zaťažíme tanierom a necháme lúhovať celý deň a noc. 

Precedíme cez sitko a gázu, aby sa zachytili všetky nečistoty aj pele. Vylejeme do väčšieho hrnca a mierne zohrejeme, asi na 50 stupňov. Vysypeme 1 kg cukru a miešaním rozpustíme. Takto pokračujeme aj so zvyšným cukrom. Miešanie je trochu namáhavé, ale cukor sa skôr či neskôr vždy rozpustí. :) 

Ešte teplý sirup nalievame pomocou lievika do fliaš. Skladujeme na chladnom mieste. My sme ho nestrelizovali a nebol problém. Myslím, že cukor a kyselina citrónová na zakonzervovanie stačí. Tak na zdravie!

Tip: Kyselinu citrónovú môžete nahradiť aj citrónmi, v tom prípade ale určite zvoľte chemicky neošetrené. Nakrájajte ich na kolieska a nechajte macerovať spolu s kvetmi bazy, prípadne dajte dolu vrchnú šupku, aby sirup nebol horký. Niekto nahrádza biely cukor trstinovým, ale ja to neodporúčam. Chuťovo je horší a ani farba nie je nič moc. To už radšej zvoľte med, v tom prípade si však nie som istá trvanlivosťou sirupu a radšej by som ho spravila v malom na okamžitú spotrebu. Ak odskúšate, dajte vedieť!

11. 3. 2014 12:35

Páči sa ti recept?

Odoberať novinky

Komentáre

Mozessavydavat.sk | 15. 5. 2018 | mail

Dobrý deň, tak rôzne, majú ich napr. v JYSKU alebo v Ikea. Áno, používam ich opakovane. smile


Zuzana | 15. 5. 2018 | mail

dobry den,kde kupujete tie pekne flase na sirup?daju sa pouzit aj na viac krat alebo su jednorazove(hlavne tie uzavery)?dakujem.zuzka


Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

bloger roka

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2018 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty