Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta

Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta
klasika

Nie sú pirohy ako pirohy a tieto sú echt zemiakové! Presne takéto robí moja maminka a nedám na ne dopustiť. Základ je, aby množstvo múky tvorilo maximálne polovicu, ideálne len tretinu množstva zemiakov. A ako docielite, aby zemiaky "nepojedli" toľko múky? Treba ich nechať dostatočne dlho odstáť, ideálne cez noc. ;)

  • Porcie 4 porcie
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

1000 g  zemiaky
400 g  hrubá múka
1  vajce
 soľ
250 g  bryndza
 masť/ maslo
 kyslá smotana
 slaninka alebo cibuľka
 pažítka

Postup prípravy

OK, toto jedlo nie je zrovna rýchlovka, ale mala by ju ovládať každá správna gazdiná, alebo gazda - jeden z nich určite, aby ste nemuseli na pirohy chodiť niekam na salaš vždy, keď vás prepadne chuť. (A verte či nie, na niektorých salašoch ich aj tak podávajú urobené z polotovaru ;) )

Zemiaky teda uvaríme v šupke, pokojne urobte z polovičnej dávky (v tom prípade dajte žĺtok celý a bielka menej), ale keďže je to pomerne prácne, radšej urobím viac a dám zamraziť na horšie časy. Na druhý deň ich ošúpeme a postrúhame. (Jeden menší zemiak si odložíme bokom.) Zmiešame s múkou, vajcom a dosolíme. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, napríklad pomocou pohára. Z bryndze a odloženého zemiaka urobíme plnku, dochutiť môžeme pažítkou, ale netreba ničím. Na polovicu každého kruhu navrstvíme plnku a priklopíme druhou polovicou. Prstami alebo vidličkou popritláčame, aby sa nám pirohy pekne spojili. Na tento druh cesta sa formička až tak nehodí, aspoň u nás sa neosvedčila.

Pirohy potom varíme v osolenej vode a keď vyplávajú na povrch, chvíľu ich ešte povaríme, potom vyberieme a premiešame s trochou masti alebo masla.

Podávame s kyslou smotanou a poliate vyškvarenou slaninkou. Ja som tentoraz zvolila vegetariánsku verziu s opraženou cibuľkou. Aj tak super. ;)

11. 10. 2016 11:13

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty