Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta
Nie sú pirohy ako pirohy a tieto sú echt zemiakové! Presne takéto robí moja maminka a nedám na ne dopustiť. Základ je, aby množstvo múky tvorilo maximálne polovicu, ideálne len tretinu množstva zemiakov. A ako docielite, aby zemiaky "nepojedli" toľko múky? Treba ich nechať dostatočne dlho odstáť, ideálne cez noc. ;)
- 4 porcie
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1000 g | zemiaky |
400 g | hrubá múka |
1 | vajce |
soľ | |
250 g | bryndza |
masť/ maslo | |
kyslá smotana | |
slaninka alebo cibuľka | |
pažítka |
Postup prípravy
OK, toto jedlo nie je zrovna rýchlovka, ale mala by ju ovládať každá správna gazdiná, alebo gazda - jeden z nich určite, aby ste nemuseli na pirohy chodiť niekam na salaš vždy, keď vás prepadne chuť. (A verte či nie, na niektorých salašoch ich aj tak podávajú urobené z polotovaru ;) )
Zemiaky teda uvaríme v šupke, pokojne urobte z polovičnej dávky (v tom prípade dajte žĺtok celý a bielka menej), ale keďže je to pomerne prácne, radšej urobím viac a dám zamraziť na horšie časy. Na druhý deň ich ošúpeme a postrúhame. (Jeden menší zemiak si odložíme bokom.) Zmiešame s múkou, vajcom a dosolíme. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, napríklad pomocou pohára. Z bryndze a odloženého zemiaka urobíme plnku, dochutiť môžeme pažítkou, ale netreba ničím. Na polovicu každého kruhu navrstvíme plnku a priklopíme druhou polovicou. Prstami alebo vidličkou popritláčame, aby sa nám pirohy pekne spojili. Na tento druh cesta sa formička až tak nehodí, aspoň u nás sa neosvedčila.
Pirohy potom varíme v osolenej vode a keď vyplávajú na povrch, chvíľu ich ešte povaríme, potom vyberieme a premiešame s trochou masti alebo masla.
Podávame s kyslou smotanou a poliate vyškvarenou slaninkou. Ja som tentoraz zvolila vegetariánsku verziu s opraženou cibuľkou. Aj tak super. ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk