Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Tekvicový páj

Tekvicový páj

Takto po slovensky napísané to vyzerá naozaj čudne. :)) Ale je to starý známy pumpkin pie, V USA podávaný hlavne okolo Halloweena. Keď som bola tínedžerka, jedna Američanka žijúca na Slovensku mi kúsok ponúkla. A - odmietla som. Vtedy sa mi pri predstave tekvice nasladko zdvihol žalúdok. No veľká škoda, pretože je to fakt dobrota. Len ho treba dobre dochutiť, aby to, citujem môjho svokra, "nerazilo tú dzynu" (trnavský inštrumentál). :D

  • Čas varenia 60 minút 160°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 krehké cesto
0,5 kg  tekvicové pyré
1  salko
2  vajce
1 ČL  škorica
 vanilkový struk
 mletý klinček, mletý badián, mletý zázvor, alebo jednoducho perníkové korenie (dokopy asi 1 lyžička) a máte to vychytané
 citrónová kôra

Postup prípravy

Sú dva základné tipy tekvicového pája - s krémovým syrom (možno nabudúce) alebo so sladeným kondenzovaným mliekom. V druhom prípade už doňho nejde cukor. A keď máte k dispozícii hotové tekvicové pyré, jednoduchšie to byť nemôže! Ibaže by ste mali v mrazničke aj hotové krehké cesto (jasné, že vlastné!). :) Ak nemáte, urobte si ho napríklad podľa tohto receptu a následne dajte odstáť zabalené do chladničky.

Návod na pyré nájdete tu. Stačí ho v mise vymiešať so salkom, celými vajíčkami a koreninami. Krehkým cestom vyložíme okrúhlu formu až po jej okraj, nalejeme plnku a dáme piecť do vyhriatej rúry. Najskôr na 190 stupňov, po štvrťhodinke teplotu znížime a dopekáme, kým špajla nevyjde von čistá. Po upečení je dobré koláčik vychladiť, aby sa dal lepšie krájať. A bez kopčeka šľahačky to nie je ono.

Tip: Už pečiem pomaly všetko zo špaldovej múky, takže aj toto krehké cesto bolo z nej (bielej) a chutilo úplne normálne. Mimochodom, trochu citrónovej šťavy a kôry mu tiež dodá šmrnc a niekto dokonca pridáva lyžicu strúhanky - je potom chrumkavejšie.

25. 10. 2016 22:58

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty