Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Osie hniezda

Osie hniezda

U nás doma to máme rozdelené. Ja čokoládu, on škoricu. Vlastne ja všetko sladké, hehe, ale škorica nie je ani zďaleka môj favorit. :) Takže toto som piekla len a len kvôli drahému. A ešte kvôli úžasnej vôni, ktorá nám doma vyčarovala vianočnú náladičku.

  • Čas varenia 15 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

300 g  hladká múka
100 g  polohrubá múka
20 g  droždie
100 g  maslo
250 ml  mlieko
1  vajce
60 g  trstinový cukor
 štipka soli
1 ČL  prášok do pečiva
 
NÁPLŇ
 rozpustené maslo
 mletá škorica
 kakao
 trstinový cukor

Postup prípravy

Neviem prečo nepečiem častejšie z kysnutého cesta, veď je to úplne najjednoduchšie. OK, až na to čakanie. Ale výsledok stojí zato. Teraz som zatúžila po extra nadýchanom ceste, tak som doňho ešte okrem droždia šupla aj kypriaci prášok. Zafungovalo.

Najskôr si urobíme kvások z droždia, trochy vlažného mlieka, cukru a múky. Dáme ho do tepla, ja som ho položila na jemne teplý rádiátor. Keď sa na ňom vytvoria kopčeky, prelejeme ho do misy pridáme preosiatu múku, roztopené maslo a ostatné suroviny na cesto a všetko zhnetieme dokopy. Prikryjeme a dáme vykysnúť.

Asi za hodinku cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme si ho na plát. Ten poriadne potrieme roztopeným maslom, posypeme škoricou a kakaom (polovicu som urobila s a polovicu len so škoricou) a trstinovým cukrom. Nešetríme, keďže cesto nie je veľmi sladké. Množstvá však nepíšem, lebo som to robila len tak od oka, "přiměřeně". ;)

Zrolujeme, nakrájame na plátky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Hniezda treba ešte rukami trošku napraviť do správenho tvaru a prípadne stlačť, aby neboli príliš vysoké. Záleží, aké máte radi.

Potom opäť potrieme maslom a posypeme cukrom. Necháme ešte chvíľu podkysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry na vyššiu teplotu, ideál ohrev zdola aj zhora.

A takéto zlatisté hniezdočká vám z nej vyjdú. :)

Tip: Tentoraz som nepiekla zo špaldovej múky, lebo sa mi práve minula, ale určite by boli rovnako dobré aj z nej.

11. 11. 2016 11:08

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty