Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Šúľance s makom a vanilkovým krémom

Šúľance s makom a vanilkovým krémom
klasika

Keď som bola malá, šúľance sme robili len vtedy, keď ostali zemiaky, alebo zvýšilo cesto pri výrobe slivkových guliek. Škoda, že sme ich takto podceňovali, ale o to radšej ich mám v dospelosti. V poslednej dobe sa mi o nich normálne snívalo, až som ich musela urobiť. :D Je to trošku prácnejšie, zvlášť, ak ich chcete mať jeden ako druhý. Ale nič ťažké. A vanilkový krém ich povýši na moderný dezert.

  • Porcie 2 porcie
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

600 g  zemiaky
1  vajce
170 g  hrubá múka
 soľ
 mak
 (práškový cukor)
 
VANILKOVÝ KRÉM
150 ml  šľahačová smotana
2 ks  žĺtok
2 ks  vanilkový cukor alebo vanilkový struk a cukor

Postup prípravy

Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť, ošúpte a postrúhajte na dosku. Pridajte vajcia, soľ a múku. Množstvo je orientačné, závisí od zemiakov, niektoré vypijú viac, iné menej. No ide nám o to, aby bolo cesto čo najviac zemiakové.

Potom stačí už len vymiesiť cesto, odždibovať z neho, rukami o dosku vaľkať dlhé tenké valčeky a tie krájať na cca rovnaké kúsky. Odporúčam pripraviť si ich čo najviac vopred.

Do veľkého hrnca dajte variť vodu s trochou soli a oleja. Keď zovrie, nahádžte tam šúľance (odporúčam najskôr polovicu množstva, zvyšok, až keď prvú časť vyberiete). Keď vyplávajú na povrch, nechajte povariť asi tri minútky, vyberte a omastite, napríklad maslom.

Klasika je podávať šúľalnce posypané makom, práškovým cukrom a poliate roztopeným maslom. My ho miešame s mliekom, aby to nebolo také tučné a pridávame aj lyžicu slivkového lekváru. :)

Modernejšia verzia je šúľance dobre poopekať na panvici na masle alebo ghí, aby chytili zlatistú patinu. Potom ich napríklad posypať makom a uvariť k nim vanilkový puding, alebo ešte vyšší level - vanilkový krém.

Ten si pripravíte tak, že smotanu dáte variť s vanilkou a časťou cukru. V miske zmiešate žĺtky so zvyšným cukrom. Keď sa už šľahačka blíži k bodu varu, odstavíme a opatrne primiešavame žĺtky. Potom všetko spolu vymiešame nad parou, kým krém nezhustne. Na škodu nie je pridať ovocné, napríklad malinové coulis - fantázii sa medze nekladú.

Tip: Kto nemá rád sladké, šúľance sú skvelé aj naslano s tvarohom, lyžicou kyslej smotany a opraženou slaninkou alebo cibuľkou. ;)

 

9. 2. 2017 10:53

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty