Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Koláč plnený orechovou penou

Koláč plnený orechovou penou

Tento recept českej cukrárky Markéty Krajčovičovej som si uložila, keď som sa opäť raz išla zapojiť do súťaže o naj orechový koláč u nás v dedine. Nakoniec som upiekla iný, no tento mi stále nešiel von z hlavy, a tak dostal druhú šancu na svokrove narodeniny.

  • Čas varenia 30 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
CESTO
200 g  hladká múka
150 g  maslo
80 g  práškový cukor
1  žĺtok
 
NÁPLŇ
4 ks  vajce
200 g  vlašské orechy
160 g  cukor
1 PL  tuzemský rum
 kôra z polovice bio citróna
 marhuľový džem

Postup prípravy

Vtedy som nechcela nič riskovať a upiekla som ho presne podľa receptu. Bol výborný, ale hneď sme našli zopár vecí, ktoré by sa dali vylepšiť. A v tej upgradenutej verzii som ho piekla minulý týždeň. Nerada sa chválim, ale bol fakt vynikajúci. A bola by škoda nepodeliť sa oň s vami. :)

Páči sa mi nápad s kolieskami, kombinácia chutí aj nadýchaná náplň, ktorá sa dá určite variovať aj inými orechmi, makom a podobne. 

Najskôr si vymiesime cesto tak, že maslo rozpustíme a zmiešame s ostatnými surovinami. Cestíčko rozdelíme na dve časti v pomere 2:1 a dáme ich do chladničky v uzavretej nádobe alebo vo fólii (šetríme životné prostredie, takže radšej tá nádoba). Po hodinke a pol pekne stuhne a môžeme ho preložiť na dosku. Najskôr rozvaľkáme väčšiu časť a pomocou pohára vykrajujeme väčšie kolieska. Tortovú formu s odnímateľným dnom vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Na dno ukladáme kolieska tak, že väčšia časť bude prilepená na bokoch formy a menšia na dne (budú zohnuté). Pokryjeme takto celý obvod formy a potom aj dno tak, aby sa kolieska prekrývali. Prípadné menšie medzery môžeme prekryť aj menšími kolieskami, ktoré si vykrojíme pomocou klasickej formičky na linecké. Na túto vrstvu cesta natrieme marhuľový džem.

Na plnku si oddelíme žĺtky od bielkov a 1 vajce použijeme celé. Orechy pomelieme a zmiešame s vajcom, žĺtkami, cukrom, rumom a nastrúhanou kôrou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, opatrne ho vmiešame do plnky. Natrieme na cesto a zarovnáme. Zvyšné cesto rozvaľkáme a vykrajujeme menšie kolieska, ktoré poukladáme tak, aby sa prekrývali. Ako na fotke. :)

A dáme piecť do vyhriatej rúry. Hotový koláč v rúre necháme aj vychladnúť.

Pred podávaním dozdobíme nasekanými orechmi a strúhanou čokoládou.

3. 3. 2017 8:57

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty