Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Slané smotanové osúchy
Niekto im hovorí aj posúchy alebo báleše. Toto old-school jedlo som robila dnes k obedu a dvaja sme v pohode zlupli dva okrúhle plechy. Ešte že ideme behať!
- 80 minút
- 25 minút 180°C
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
250 g | polohrubá múka |
soľ | |
1/2 koc. | droždie |
0,5 dcl | olej |
1,5 dcl | mlieko |
1 ČL | cukor |
1 ks | kyslá smotana |
cibuľa, slaninka, kôpor a pod. |
Postup prípravy
Kysnutého cesta sa netreba báť, ako som sa kedysi bála ja. V skutočnosti je tuším najjednoduchšie zo všetkých.
Do misy preosejeme múku. V hrnčeku zmiešame vlažné mlieko s rozdrobeným droždím, ocukríme a poprášime štipkou múky. Na chvíľu prikryjeme, kým nenakysne, a vylejem do misy. Pridáme štipku soli, olej a ak treba, ešte trochu mlieka, alebo múky, podľa toho či je suché alebo riedke. Vymiesime cesto, pomúčime, prikyrjeme čistou utierkou a necháme cca hodinu kysnúť. Potom ho ucapkáme na vymastené plytké plechy, ja som dala dva guľaté na tarte, lebo sa mi taký tvar páči viac.
Necháme ešte chvíľu podkysnúť a zatiaľ si zmiešame smotanu s trochou soli. Rozotrieme na cesto a ak chceme, vylepšíme krúžkami cibule, kôprom alebo slaninkou nakrájanou na kocôčky.
Asi nemusím hovoriť, že z prakticky rovnakého cesta sa dajú robiť úžasné ovocné osúchy s marhuľami, čerešňami alebo slivkami. To ale dajte menej soli a viac cukru. Teším sa na sezónu!
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk