Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Panenka s mätovým kuskusom a čatní

Panenka s mätovým kuskusom a čatní

Toto jedlo vás dostane zaujímavou kombináciou chutí. Klasická jemná a voňavá panenka, sladko-kyslé čatní a svieži kuskus. Je to skrátka fresh a tým pádom na jar ako stvorené.

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

1 ks  bravčová panenka
1 šál.  kuskus
2 cm  pór
1  strúčik cesnaku
 olivový olej
 maslo
 soľ
 mleté čierne korenie
 čerstvá mäta
 
NA ČATNÍ
200 g  tekvica
200 g  jablko
70 g  trstinový cukor
 šťava z 1 pomaranča
 jablčný ocot alebo citrónová šťava
1 ČL  čerstvý zázvor
1 ks  celá škorica
2-3 ks  badián
 olej

Postup prípravy

Čatní je najlepšie zavariť si do zásoby, keď je sezóna tekvice. Ak ho máte uskladnené v špajzke, stačí ho len dať na stôl a tento obed je hotový za chvíľku. Panenku osolíme, okoreníme, prekrojíme na dve polovice a na oleji sprudka poopekáme zo všetkých strán. Potom ju aj s výpekom preložíme do zapekacej misy alebo hlbšieho plechu, prikryjeme alobalom a dáme piecť tak, aby bola vo vnútri mäkká, ideálne ružovskastá. Trvá to tak 25 minút na 180 stupňoch, podľa hrúbky mäsa. Musí sa rozplývať na jazyku!

Kuskus je najjednoduchšia príloha na svete. Na základnú verziu ho stačí zaliať vriacou vodou v pomere 1:1, trošku osoliť, prípadne pridať kúsok masla, a prikrytý nechať asi 15 minút na pokoji.

Na troške olivového oleja opražíme nakrájaný pór a cesnak, môžeme použiť aj jarnú cibuľku. Keď už sú do sklovita, pridáme hotový kuskus a nakoniec vmiešame natrhanú čerstvú mätu.

Ak si chcete urobiť čerstvé čatní, tak postupujte nasledovne:

Tekvicu aj jablká olúpeme, nakrájame na malé kocky a na troche oleja orestujeme. Pridáme koreniny, cukor, trochu skaramelizujeme a na miernom ohni varíme za stáleho miešania a podlievania pomarančovou šťavou. Trvá to asi polhodinku, tekvica a jablká musia byť mäkké, ale so štruktúrou, nie úplne rozvarené. Vyberieme škoricu aj badián a podľa chuti dokyselíme citrónovou šťavou, prípadne jablkovým octom. Na záver môžeme pridať aj prepláchnuté hrozienka, čerstvú mätu či trošku karí korenia. Čo nezjeme, zavaríme do pohára a použijeme na ďalší raz.

10. 4. 2017 12:42

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty