Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Panenka s mätovým kuskusom a čatní
Toto jedlo vás dostane zaujímavou kombináciou chutí. Klasická jemná a voňavá panenka, sladko-kyslé čatní a svieži kuskus. Je to skrátka fresh a tým pádom na jar ako stvorené.
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1 ks | bravčová panenka |
1 šál. | kuskus |
2 cm | pór |
1 | strúčik cesnaku |
olivový olej | |
maslo | |
soľ | |
mleté čierne korenie | |
čerstvá mäta | |
200 g | tekvica |
200 g | jablko |
70 g | trstinový cukor |
šťava z 1 pomaranča | |
jablčný ocot alebo citrónová šťava | |
1 ČL | čerstvý zázvor |
1 ks | celá škorica |
2-3 ks | badián |
olej |
Postup prípravy
Čatní je najlepšie zavariť si do zásoby, keď je sezóna tekvice. Ak ho máte uskladnené v špajzke, stačí ho len dať na stôl a tento obed je hotový za chvíľku. Panenku osolíme, okoreníme, prekrojíme na dve polovice a na oleji sprudka poopekáme zo všetkých strán. Potom ju aj s výpekom preložíme do zapekacej misy alebo hlbšieho plechu, prikryjeme alobalom a dáme piecť tak, aby bola vo vnútri mäkká, ideálne ružovskastá. Trvá to tak 25 minút na 180 stupňoch, podľa hrúbky mäsa. Musí sa rozplývať na jazyku!
Kuskus je najjednoduchšia príloha na svete. Na základnú verziu ho stačí zaliať vriacou vodou v pomere 1:1, trošku osoliť, prípadne pridať kúsok masla, a prikrytý nechať asi 15 minút na pokoji.
Na troške olivového oleja opražíme nakrájaný pór a cesnak, môžeme použiť aj jarnú cibuľku. Keď už sú do sklovita, pridáme hotový kuskus a nakoniec vmiešame natrhanú čerstvú mätu.
Ak si chcete urobiť čerstvé čatní, tak postupujte nasledovne:
Tekvicu aj jablká olúpeme, nakrájame na malé kocky a na troche oleja orestujeme. Pridáme koreniny, cukor, trochu skaramelizujeme a na miernom ohni varíme za stáleho miešania a podlievania pomarančovou šťavou. Trvá to asi polhodinku, tekvica a jablká musia byť mäkké, ale so štruktúrou, nie úplne rozvarené. Vyberieme škoricu aj badián a podľa chuti dokyselíme citrónovou šťavou, prípadne jablkovým octom. Na záver môžeme pridať aj prepláchnuté hrozienka, čerstvú mätu či trošku karí korenia. Čo nezjeme, zavaríme do pohára a použijeme na ďalší raz.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk