Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

BezmäsitéDezerty

Čerešňové posúchy

Čerešňové posúchy
klasika

V sezóne musia byť minimálne raz a z jedného cesta rovno urobím aj slané s kyslou smotanou. Sú skvelé na raňajky, obed aj večeru, nič iné netreba. :)

bloger roka

Suroviny

0,5 kg  polohrubá múka
1 bal.  sušené droždie (na 500 g múky)
100 g  maslo
3 dl  mlieko
1  vajce
1,5 PL  trstinový cukor
1 ČL  soľ
 olej
 čerešne
 škoricový cukor
 
NA SLANÚ VERZIU
 kyslá smotana
 soľ
 (kôpor)

Postup prípravy

U nás v okolí Trnavy to vždy boli báleše - čerešňové, marhuľové, slivkové, smotanové, cibuľové, cesnakové, z čerstvého aj zaváraného ovocia. Ako dieťa som raz zjedla 11 kúskov! Teraz ich radšej pečiem a pozorujem, ako miznú. ;)

Recept je úplne jednoduchý a keď použijete sušené droždie, ešte jednoduchší. Najťažšie je vykôstkovať čerešne, preto som sa na to vykašľala a použila som ich celé.

Maslo rozpustíme, zmiešame s mliekom a vajíčkom a pridáme k práškovým surovinám. V robotovi vymiesime cesto, bude trochu redšie a lepivé. Prikryjeme a dáme kysnúť, v tomto teple hodinka bohato stačí.

Potom rozdelíme na vymastené plechy, aj ruky si môžeme naolejovať, aby sa nám to ľahšie robilo. Cesto len ucapkáme a roztiahneme rukami. Môžeme aj zvrchu trochu potrieť olejom. Na sladkú ovocnú verziu poukladáme pekne nahusto čerešne a posypeme škoricovým cukrom. Nešetríme ním, keďže cesto je málo sladké, aby sa dalo rovno použiť aj na slanú verziu.

Tú si pripravíme tak, že cesto priamo na plechu posolíme a rovnomerne naň natrieme kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali soľ. Super sú aj s kôprom, ale ten nemá každý rád.

Dáme piecť do vyhriatej rúry do zlatista.

Slaná aj sladká verzia.

20. 6. 2017 14:04

Páči sa ti recept?

Odoberať novinky

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

bloger roka

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2018 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty