Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Makovo-lieskovcová torta s černicami
Obdivujem všetky cukrárky - pekárky - tortárky, ktoré pečú na zákazky a chrlia jeden nádherný výtvor za druhým. Ja sa pred každou novu tortou cítim trochu ako na skúške v škole a stresujem, či všetko dobre dopadne. Je to hlavne o praxi, stále sa učím niečo nové. Inak tomu nebolo ani pri tejto bezlepkovej kráske pre moju zlatú svokričku. :)
- 35 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
230 g | mletý mak |
70 g | lieskové orechy |
4 ks | vajce |
100 g | maslo |
100 g | trstinový cukor |
1 | vanilkový cukor |
100 g | grécky biely jogurt |
12g | kypriaci prášok do pečiva |
kôra z 1/2 citróna | |
štipka škorice | |
štipka soli | |
250 g | mascarpone |
200 g | cream cheese |
1 dl | šľahačková smotana |
1 | vanilkový cukor |
1/2 PL | citrónová šťava |
60 g | práškový cukor (alebo podľa chuti) |
2 | hrste černíc |
1-2 PL | trstinový cukor (podľa zrelosti ovocia) |
1 ČL | citrónová šťava |
1 ČL | kukuričný škrob |
70 g | kvalitná horká čokoláda na varenie |
70 g | 33%-ná šľahačková smotana |
1 PL | maslo |
Postup prípravy
K narodeninám som jej už piekla svieži Raffaello čískejk aj nepečenú čoko bombu. Tentoraz som sa rozhodla pre makovú bezmúčnu tortičku s jemným akcentom lieskovcov, osvieženú černicami, ktoré by bolo škoda nevyužiť. Rastú nám za domom a už pomaly, ale isto odchádzajú. No a o tmavom ganache sa nemusíme baviť, to miluje každý. ;)
Lieskovce opečieme nasucho na panvici. Odstránime šupky a pomelieme ich. Zmiešame ich s pomletým makom, nastrúhanou citrónovou kôrou, škoricou a práškom do pečiva. Z vajec oddelíme žĺtky a vymiešame ich s cukrami do hladka. Po časiach prišľaháme čiastočne rozpustené maslo a biely jogurt. Už len ručne vmiešame sypkú zmes.
Z bielok a štipky soli ušľaháme tuhý sneh a oparne ho vmiešame do makovej hmoty. Dno formy s odnímateľným dnom (ja mám s priemerom 22 cm) vyložíme papierom na pečenie a boky formy letmo pretrieme olejom. Vylejeme cesto, zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Upečený korpus otestujeme špáradlom a necháme vychladnúť fo forme. Pred plnením by mal byť úplne vychladnutý. Ja korpusy pečiem väčšinou deň vopred, takže to mám bez problému.
Krém si pripravíme krátkym vymiešaním všetkých surovín dokopy, najlepšie metličkovým šľahačom. Syr môžeme nahradiť aj tvarohom a s množstvami a pomerom mliečnych zložiek ľubovoľne experimentovať. Výsledok je podľa mňa vždy fajn. Krém dáme do chladničky.
Pripravíme si korpus. Otočíme ho "dnom", teda rovnejšou časťou hore a prekrojíme. Spodnú časť je dobré natrieť džemom alebo niečím podobným. Ja som si vyrobila rýchly černicový džem, a to tak, že umyté černice som povarila v odokrytom kastróliku spolu s cukrom a trochou citrónovej šťavy. Keď boli už čiastočne rozvarené a pustili šťavu, zahustila som ich lyžicou škrobu. Korpus je totiž dostatočne šťavnatý a nechcela som ho rozmáčať. Po vychladnutí som túto hmotu rozotrela na cesto.
Černicovú vrstvu hojne natrieme krémom. Trochu dáme aj do zdobiaceho vrecka a urobíme kruh po obvode torty, aby sa krém dostal aj na kraje. Priklopíme druhou časťou cesta a stierkou uhladíme do "polonaha".
Dáme do chladničky.
Na ganache necháme zohrievať smotanu a tesne pred bodom varu ju odstavíme. Nalejeme do misky s polámanou čokoládou a rozmiešame. Pridáme kúsok masla. Polevou najskôr oblejeme kraje, aby sme vytvorili stekance, zvyšok nalejeme na vrch torty a rozotrieme.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk