Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Tekvicový cheesecake so slaným karamelom

Tekvicový cheesecake so slaným karamelom

V poslednej dobe to na mojom blogu vyzerá, ako by som si dala záväzok, že vyskúšam všetky tekvicové recepty sveta. A ono to zas nie je ďaleko od pravdy. :D Tak či onak, robila som už aspoň desať druhov čískejkov, len tekvicový ešte nie, takže skôr či neskôr to muselo prísť. A veľmi príjemne prekvapil mňa aj všetkých, ktorý ho jedli. Tie pohľady "zase tekvica??" boli razom umlčané. :P S množstvom tekvicového pyré to netreba prehnať, aby neprebilo typickú mliečnu tvarohovú chuť cheesecakeu. A potom je všetko v poriadku. :)

Suroviny

 
KORPUS
100 g  ovsené vločky
50 g  vlašské orechy
1  vajce
2 PL  kokosový olej
3 PL  javorový sirup
2 PL  voda
 
NÁPLŇ
200g  tekvicové pyré
250 g  mascarpone
250 g  odtučnený tvaroh
1  vajce
1  žĺtok
1 PL  hladká múka
2 ks  vanilkový cukor
3-4 PL  kokosový cukor
½ ČL  škorica
½ ČL  perníkové korenie
 
POLEVA
80 g  kryštálový cukor
30 g  maslo
0,7 dl  šľahačková smotana
 štipka soli

Postup prípravy

Navyše som skúsila aj diétnejšiu verziu cesta a vôbec to koláču neuškodilo, len mu to ubralo kalórie.

Do mixéra dáme vločky aj orechy a pomelieme ich. Vysypeme do misy, pridáme dalšie prísady na korpus a vymiesime hutné cesto. Ním vyložíme dno a boky (pokiaľ to ide, cca do dvoch tretín) malej formy s odnímateľným dnom. (Netreba vymazávať). Mám takú šikovnú s priemerom 16 cm, takže ak máte väčšiu, určite navýšte množstvá surovín. 

Korpus popicháme vidličkou a dáme predpiecť na 200 stupňov asi 10 minút.

Medzitým si pripravíme náplň. Tekvicové pyré mávam už pripravené v mrazničke, ale tentoraz som urobila čerstvé. Na obed som piekla hokkaido a urobila som väčšie množstvo, aby vystalo aj do koláča. Návod na pyré nájdete v článku na blogu - dá sa použiť aj iný typ oranžovej tekvice.

Všetky tekuté prísady spolu vymiešame a postupne zapracujeme aj múku, cukor a koreniny. Hmotu vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť na 180 stupňov asi 50 minút, alebo kým čískejk nebude v strede pevný na dotyk. Necháme vychladnúť najskôr v zavretej, potom v pootvorenej rúre a následne uložíme do chladničky.

Hotový koláčik polejeme karamelovou ganache, ktorú si pripravíme nasledovne. V kastróliku spolu miešame cukor a maslo, kým sa nevytvoria kryštáliky karamelu. Chvíľku to trvá a asi vás aj bude bolieť ruka. :) Smotanu zohrejeme pod bod varu a prilejeme ju do kastróla. Rozmiešame. Ak by už bol karamel taký tmavý, aký ho chcete mať, ale v mase by napriek tomu plávali nerozpustené kúsky, ľahká pomoc. Stačí vziať sitko a polevu jednoducho precediť. Ak chceme mať karamel slankastý, čo je teraz dosť veľký hit a vážna mňamka, v tomto momente pridáme soľ. Množstvo najlepšie zistíme koštovkou, aby bol tak akurát. :) Lyžičkou ho potom nanášame po obvode koláča tak, aby sa vytvorili stekance. A zvyšok rozotrieme aj do stredu koláča. Ozdobíme napríklad orechmi, dáme ešte zachladiť a je to. ;)

15. 9. 2017

Páči sa ti recept?

Odoberať novinky

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2017 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty