Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Pečené jahňacie stehno na víne

Pečené jahňacie stehno na víne

Priznám sa, že jahňacinu som ešte nikdy nerobila a jedla som ju možno dvakrát v živote. Takže keď sa blížila rodinná večera pre šiestich, na ktorú som sa podujala, a kým sa mi rozmrazovalo stehienko, gúglila som si všelijaké recepty. Lenže po polhodine som v tom mala miš-maš, tak som to vzdala a išla improvizovať s tým, čo dom dal.

  • Čas varenia 180 minút
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

1,5 kg  jahňacie stehno bez kosti
2 dl  vývar alebo bujón rozpustený vo vode
1 dl  suché biele víno
1  cibuľa
10 ks  strúčik cesnaku
 soľ
 olivový olej
2 PL  maslo
 čerstvé bylinky (rozmarín, tymián...)

Postup prípravy

V hlave som mala tiež nejaké útržky z Masterchefa, kde jahňacinu pipravovali, a tiež mi bolo jasné, že kedˇchcem ako prílohu podávať zemiaky, mal by byť aj dostatok šťavy z mäska alebo omáčky.

Po tejto skúsenosti musím povedať, že je to výborné mäsko a tento recept je vlastne úplne nenáročný, tak sa nenechajte odradiť ani trojhodinovým časom pečenia. :))

Najskôr si nasekáme čerstvé bylinky. Treba takú menšiu hrsť a k jahňacine sa hodia rozmarín, šalvia, tymián... Stehno umyjeme, osušíme, nasolíme, vmasírujeme prelisovaný cesnak a aj nasekané bylinky. Zo všetkých strán postriekame olivovým olejom (ten v spreji je super pomôcka) a šup s ním do hlbokého pekáča. Obložíme ho strúčikmi cesnaku, rozštvrtenou cibuľou, priložíme vetvičku rozmarínu, ktorú vyberieme, len čo bude "upečená", podlejeme vývarom a vínom. Na vrch položíme tenké plátky masla a dáme piecť do vyhriatej rúry. Ja som spočiatku piekla na 180, potom som som znižovala teplotu až na 160. Záleží od rúry aj veľkosti mäsa. Počas pečenia mäso nemusí byť zakryté a netreba ho ani otáčať, akurát ho treba priebežne polievať výpekom, aby nevyschlo. Ja som to robila aj každých 15 minút. :) A do výpeku treba dolievať vodu. Ak sa predsa len zvrchu viac pripeká, zakryte ho alobalom.

Čas pečenia závisí od hmotnosti mäsa. To naše bol celkom kus, na menšie budú možno stačiť 2-2,5 hodinky. Keď už sa mäso javí upečené (niekomu stačí doružova, my máme radi prepečené), vyberieme ho z rúry, prikryjeme alobalom a necháme ešte 15 minút odpočívať.

Nakrájame na tenšie plátky a podávame napríklad so špenátovými štuchanými zemiakmi, poliate výpekom, a ja som dala aj rajčinový šalát.

Zemiaky stačí uvariť v šupke, ošúpať, orestovať cibuľku na masti alebo ghí, pridať nakrájané zemiaky, sparený listový špenát, osoliť a pár minút miešať, kým sa všetko prepojí.

23. 9. 2017 15:09

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty