Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Škoricové uzly

Škoricové uzly

Vôňa škorice k chladnejším jesenným a zimným večerom patrí, a tak sa nečudujem, že kam sa pozriem, tam sa na mňa vyroja fotky a recepty na tieto škoricové slimáky. :) Aj keď presnejší názov by bol uzly. Neviem ako vám, ale mne sa vizuálne páčia omnoho viac ako klasické slimáky či hniezda, aj keď v chuti nie je veľký rozdiel. Oboje sú vynikajúce. A nie je náhoda, že ich po dlhom čase pečiem práve dnes - vo Švédsku totiž oslavujú Kanelbullens Dag, teda medzinárodný deň tohto pečiva.

Postup prípravy

Základ je kysnuté cesto a ochutené maslo, koré sa naň natrie, preloží, nakrája a zatočí. Ja som túto dávku robila podľa inšpiratívnej blogerky děvče u plotny, ktorá zase použila recept jednej švédskej blogerky. A ktovie, odkiaľ ho mala tá. :)

S malými obmenami ho sem teda posúvam aj ja. A určite by ste ich spravili aj podľa tohto staršieho receptu, ktorý už mám na blogu. Pečeniu a škoricou prevoňanej kuchyni zdar! ;)

Rozpis je na množstvo 13 až 15 kusov.

Najskôr metličkou rozmiešame zmäknuté maslo s cukrom, štipkou soli a cukrom. Mlieko zohrejeme na teplotu tela (test s ponoreným prstom), rozdrobíme a rozmiešame v ňom kvasnice. Pridáme k maslu, a premiešame metličkou. Následne pridáme časť múky a dáme do hnetacieho robota. Po chvíli pridáme aj zvyšok múky. Cesto by malo byť trochu lepivé, aby boli uzly nadýchané.

Misu prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte necelú hodinku.

Pripravíme si náplň. Maslo rozpustíme takmer do tekuta a primiešame ostatné prísady. Necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme plát (taký skôr obdĺžnik na výšku), natrieme škoricovým maslom a preložíme ako dopis. To znamená, že Cesto si pomyselne rozdelíme na tretiny, vrchnú tretinu preložíme smerom dolu tak, by sme zakryli strednú tretinu a spodnú tretinu preložíme potom smerom hore, aby boli všetky tri vrstvy na sebe.

Nakrájame na asi 1,5 cm široké prúžky a každý koniec točíme na opačnú stranu, pričom vytvoríme uzol a konce stočíme tak, aby boli skryté dolu. Prvé dva mi vyšli veľmi smiešne, ale potom som sa do toho dostala.

Uzlíky ešte necháme podkysnúť takých 20-30 minút, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na plechu s papierom na pečenie piecť do vyhriatej rúry. Neľakajte sa vyššej teploty ani krátkeho času pečenia, naozaj sa za tú chvíľu krásne upečú a vo vnútri ostanú jemné. :)

 

4. 10. 2017 10:45

Páči sa ti recept?

Odoberať novinky

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2018 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty