Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Vegetariánsky boršč
Moja maminka varievala výborný boršč, samozrejme klasiku s hovädzím mäsom. Lenže dokonalosť tejto tradičnej ruskej a ukrajinskej polievky nie je v mäse, ale práve v kombinácii všetkej použitej zeleniny. Nič nevynechať a už vôbec nie repu! :) A máte nádherne sfarbenú hustú polievku, ktorá prehreje celé telo.
- 120 minút
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1 | cibuľa |
1 PL | ghí alebo olej |
200 g | čerstvá kapusta |
2 ks | mrkva |
1 | petržlen |
2 | menšie cvikly |
1 | malý zemiak |
1 dl | paradajkový pretlak |
soľ | |
1 | bobkový list |
1 ČL | sladká paprika |
mleté čili | |
5 ks | nové a čierne korenie |
1-2 ČL | ocot |
zeleninový vývar alebo bujón | |
+ biely jogurt alebo kyslá smotana na podávanie |
Postup prípravy
Jednu cviklu si uvaríme vopred v šupke do mäkka. Tú pridáme do polievky až na záver, aby varom nestratila farbu ako jej "kolegyňa". Na oleji alebo ghí osmažíme nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme na približne rovnaké kúsky (pásiky alebo kocky) nakrájanú kapustu, koreňovú zeleninu a druhú cviklu.
Zasypeme paprikou a čili, pridáme trochu rasce, bobkový list, korenie, zalejeme pretlakom, vývarom (momentálne používam len kvalitný bio bujón v prášku a vodu) a prikryté varíme. Asi po hodinke pridáme aj najemno nastrúhaný zemiak, ktorý celú polievku zahustí.
Keď už je všetka zelenina mäkká a polievka zhustla, máme hotovo - doplníme druhú nakrájanú cviklu, podľa potreby dosolíme a môžeme ochutiť aj octom.
Podávame s lyžicou hustého jogurtu alebo kyslej smotany.
Tip: Do boršču sa zvykne dávať aj zeler, ale ten ja veľmi nemusím, preto ho používam naozaj len výnimočne. A nikomu nechýbal.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk