Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Jelení kotlíkový guláš

Jelení kotlíkový guláš

Aj taký nemäsožrút ako ja dostane z času na čas neprekonateľnú chuť na niečo dobré, sýte, mäsové. Už dlhšie mi v mrazničke zavadzalo jelenie mäsko, a zároveň som sa už dlhšie chystala uvariť veľký hrniec niečoho, čo by mi uľahčilo také to každodenné varenie a ja by som len vytiahla z chladničky a ohriala. Ja totiž neviem variť veľa, alebo netuším, čo robím zle, ale vždy sa všetko zje ešte v ten istý deň. :D Tak teraz som sa skrátka naštvala a do najväčšieho hrnca som šupla guláš z 1200 gramov mäsa. Vyšlo to! Vydržal dva dni. :)

  • Čas varenia 150 minút
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

1 kg  jelenie mäso vhodné na guláš (krk alebo aj orez)
550 g  cibuľa
3 ks  strúčik cesnaku
3 dl  lečo
2 ks  mrkva
1 ks  paštrnák
 masť
 soľ
 mletá červená paprika
 drvená rasca
 mleté čierne korenie
 majoránka
 (gulášové korenie)
1 dl  paradajkový pretlak
0,5 kg  zemiaky

Postup prípravy

Ja viem, najlepšie sa varí guláš niekde na chate s partiou, ale keď nie sú podmienky, treba improvizovať. Koniec koncov, pohár pivka si k vareniu môžete naliať aj doma. ;)

Hlavne treba mať cibuľu. Veľa cibule, lebo tá robí guláš. Ale zase nie toľko, aby to bol takzvaný šálený, čiže klamaný, guláš. Cibuľku nakrájame na kocky, môžu byť aj väčie, a spolu s nakrájaným cesnakom ju poriadne osmažíme na rozpustenej masti. Po pár minútach pridáme aj očistenú koreňovú zeleninu na kolieska alebo kocky. Orestujeme, poprášime rascou a pridáme aj nakrájané mäsko. Poriadne osmažíme, aby sa zatiahlo. Potom osolíme, opaprikujeme, okoreníme a ja pridávam aj trochu gulášového korenia, ale nie je to nutné. Majoránku pridáme až ku koncu varenia guláša, aby nezhorkla. Zalejeme vodou a varíme. V polovici varenia (cca) pridáme aj lečo a paradajkový pretlak. Ja rada varím guláš tak, že neustále niečo pridávam, takže ďalšie na rade budú 2 - 3 najemno nastrúhané zemiaky, ktoré ho super zahustia. Inak ich stačí pridať až vtedy, keď do hrnca dávame aj ostatné zemiaky, nakrájané na kocky, čo je v momente, keď už je mäsko takmer úplne mäkké. 

Všetko spolu varíme až do zmäknutia zemiakov. Podľa potreby ešte zriedime a dochutíme. A keď vám ostane na druhý deň, bude ešte lepší!

 

Tip: Časť vody môžeme nahradiť suchým čereným vínom, ktoré sa k divine dokonale hodí.

 

4. 12. 2017 22:20

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty