Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Krehké orechové kolieska

Krehké orechové kolieska
Vianoce

V maminej písanke s receptami na tej najochytanejšej strane je recept na takzvané žĺtkové tortičky, podľa ktorého piekla najskôr ona a potom my so sestrou tieto koláčiky. Recept mala od istej tety Jarky, ktorá jej piekla zákusky na svadbu. Vtipné je, že v našej verzii sme ich nikdy nepoliali žĺtkovou polevou a žĺtok nejde ani do cesta, tak sme ich radšej premenovali. Tento názov ich vystihuje dokonale. :)

  • Čas varenia 10 minút 175°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

300 g  hladká múka
120  vlašské orechy
80 g  práškový cukor
240 g  maslo
 +
 džem na zlepovanie
150 g  horká čokoláda
1 ČL  kokosový olej

Postup prípravy

Namiesto žĺtkovej polevy vždy schytali dávku čokolády s Cerou a presne do stredu polovicu orecha alebo jedno hrozienko. To ich robilo nie až tak príťažlivými v konkurencii ostatných koláčikov. Preto som sa rozhodla trochu im vylepšiť stajling a, vďaka poleve s kokosovým olejom, aj chuť. Inak sú presne ako tie od maminky.

Orechy pomelieme, maslo necháme zmäknúť a všetko zmiesime, aby vzniklo tvárne cesto. Dáme ho stuhnúť do chladničky, potom rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska.

Pečieme, kým sa nezačnú jemne sfarbovať a kým nie sú natoľko pevné, že ich môžeme vybrať na mriežku, aby vychladli.

Vychladnuté kolieska zlepujeme ríbezľovým, brusnicovým alebo iným džemom a necháme odstáť. Potom ich máčame v čokoládovej poleve (nad parou rozpustíme čokinu a trochu kokosového oleja) a vrch ozdobíme nasekanými orechmi. Ja som použila aj mrazom sušené ovocie a kokos. :)

Skladujeme v uzatvorenej nádobe na chladnejšom mieste.

 

Tip: Z tohto cesta sme zvykli robievať aj vanilkové rožky, tak ak nemáte svoj srdcový recept, smelo do toho. ;)

15. 12. 2017 22:09

Páči sa ti recept?

Komentáre

eva | 17. 12. 2019 16:19 | mail
ahoj, nevsimla som si ,ze ako dlho a na kolko stupnov sa pecu. Ďakujem

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty