Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Mandľovo-mrkvová kaša z quinoy

Mandľovo-mrkvová kaša z quinoy
bez lepkubez mliekabez cukruvegan

Minule sme tak sedeli s kamošmi na chate a pri pozobkávaní a popíjaní prišla reč na quinou. :D Áno, už sme asi starí, keď dávame takéto témy. Táto mega výživná potravina bola na pretrase dostatočne dlho na to, aby sa mi usadila v hlave a pri najbližšej návšteve supermarketu som po nej siahla. Už som ju v minulosti robila a nejako zvlášť ma neohúrila, ale v takejto sladkej podobe á la carrot cake je to iná káva. ;)

  • Porcie 1 porcia
  • Čas varenia 25 minút
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

50 g  biela quinoa
130 ml  mandľové mlieko
2 ČL  med alebo javorový sirup
 štipka mletej vanlky
1/4 ČL  škorica
1/4 ČL  nastrúhanej citrónovej kôry
1  menšia mrkva
1/2  mandarínka
1 PL  mleté mandle alebo mandľová drvina z výroby mlieka
 + ja mám na vrchu trochu čerstvého ovocia, nasekaných vlašákov a mandlí a lyžicu arašidového masla s čokoládou. No proste bomba! :)

Postup prípravy

Táto verzia kaše je bez mlieka, bez cukru a, keďže quinoa nie je pravá obilnina, tak aj bez lepku.

Použila som domáce mandľové mlieko (v tom mojom bola aj časť lieskovcov), ktoré si ľahko urobíte podľa tohto návodu. Tentoraz som doň dala bio orechy so šupkami.

Ideálne je quinou pred varením namočiť na noc alebo aj na 24 hodín, prípadne pridať aj lyžičku živého jogurtu, čím sa zabezpečí fermentácia a bude tak ľahšie stráviteľná. Ja takto varím všetky kaše pre malú, ale pre nás dospelákov to trošku flákam. :) Takže nie je to podmienkou.

Určite však odporúčam quinou prepláchnuť horúcou vodou, po fermentácii či namočení stačí studenou. Mlieko dáme do kastróla, pridáme quinou, drvinu alebo mleté mandle, vanilku, škoricu, med, natrúhanú kôru z citróna a na miernom až slabom ohni varíme za občasného miešania. Postupne pridáme aj najemno nastrúhanú mrkvu a šťavu z mandarínky, pokojne aj kúsky dužiny. Varíme tak, aby sa všetka tekutina vstrebala a quinoa bola mäkká, aspoň vrámci možností, lebo tak trochu tvrdkavá bude stále. Skrátka kaša je kaša, a tak má mať krémovú konzistenciu. Podľa potreby ešte doplníme mlieko.

Ak si zvyknete na špecifickú chuť quinoy, jedlá z nej si zamilujete. A ešte ich aj budete jesť s pocitom, že konzumujete údajne jednu z najzdravších potravín sveta. :P

23. 1. 2018 16:23

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty