Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Gaštanový cheesecake s čokoládou

Gaštanový cheesecake s čokoládou
cheesecake

Ak mám niečo rada aspoň sčasti tak ako mak, tak je to gaštanové pyré. Milujem tú chuť s jemne rumovým nádychom a ak sa dá, robievam si domáce. Už dlhšie som mala v pláne zakomponovať ho do čískejku a teraz, na Deň matiek, prišiel ten správny čas.

  • Čas varenia 50 minút 175°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

 
SUŠIENKOVÝ ZÁKLAD
215 g  ovsené sušienky (1 balenie)
80 g  maslo
 
CHEESE HMOTA
150 g  mascarpone
140 g  Lučina alebo jemný tvaroh
300 g  domáce gaštanové pyré
1  vajce
1  žĺtok
2 PL  práškový alebo vanilkový cukor
1 ČL  kakao
 
POLEVA
120 ml  šľahačková smotana
100 g  horká čokoláda
1 ČL  maslo

Postup prípravy

Maminku už nemám, ale našťastie má aspoň skvelú svokru. Takže v tento deň som na ňu myslela a upiekla jej koláčik. Teda jej... jasné, že sme ho zlupli všetci spolu. Lebo bol naozaj výborný. Hlavne kvôli poctivej chuti gaštanov. Viem, nie je práve sezóna, ale ja som ich mala ešte od jesene v mraziaku, už uvarené v sladkom mlieku a olúpané. Stačilo ich len rozmixovať spolu s trochou rumu, šľahačkovej smotany, vanilkového cukru a javorového sirupu na hladkú hmotu. Uvarených gaštanov mohlo byť tak 260 gramov, celé pyré malo dokopy 300 gramov.

Keksíky (použila som Zlaté ovsené, ale pokojne dajte Hobbits), pomelieme alebo rozsekáme a zmiešame s rozpusteným maslom. Radšej ho tam pridávame postupne, lebo maslovejšie keksíky potrebujú menej masla, ako tie suchšie. Hmota má držať pokope.

Formu s priemerom 16 cm jemne vytrieme maslom a na dno aj boky rukami utlačíme keksíkovú hmotu. Dáme stuhnúť do chladničky. Všetky suroviny na cheese hmotu vymiešame vo food procesore a vylejeme ju do formy. Urovnáme. Dáme piecť do vyhriatej rúry a na jej dno umiestnime starý plech alebo hrnček s vodou. Hotový je, keď je pevný na dotyk. 

Vypneme rúru a čískejk necháme vychladnúť v nej. Potom ho premiestnime do chladničky. Keď je už dobre studený, môžeme ho poliať tmavou ganache polevou. Urobíme si ju takto:

V miske nad parou zohrejeme smotanu takmer na bod varu. Potom ju odstavíme a vmiešame do nej čokoládu nalámanú na kúsky a maslo. Vymiešame do hladka, premiestnime do zdobiaceho vrecka a nalejeme po obvode torty tak, aby sa vytvorili stekance. Zvyšok vytlačíme na vrch torty a urovnáme. Dáme do chladničky a keď stuhne, ozdobíme. :)

...

Základný recept na gaštanové pyré nájdete tu. Použiť môžete aj kupované, ktoré najskôr najemno nastrúhajte a potom zmiešajte s mascarpone a ďalšími surovinami.

Ak nie sú poruke jedlé gaštany, robievam aj verziu z cícera. Nie je úplne ako originál, ale dosť sa mu približuje a je to výborná maškrta.Čískejk som s ním síce neskúšala, ale určite bude aj to.

13. 5. 2018 16:13

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty