Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Gaštanový cheesecake s čokoládou

Gaštanový cheesecake s čokoládou
cheesecake

Ak mám niečo rada aspoň sčasti tak ako mak, tak je to gaštanové pyré. Milujem tú chuť s jemne rumovým nádychom a ak sa dá, robievam si domáce. Už dlhšie som mala v pláne zakomponovať ho do čískejku a teraz, na Deň matiek, prišiel ten správny čas.

bloger roka

Suroviny

 
SUŠIENKOVÝ ZÁKLAD
215 g  ovsené sušienky (1 balenie)
80 g  maslo
 
CHEESE HMOTA
150 g  mascarpone
140 g  Lučina
300 g  domáce gaštanové pyré
1  vajce
1  žĺtok
2 PL  práškový cukor
1 PL  hladká múka
1/2 ČL  kakao
 
POLEVA
120 ml  šľahačková smotana
100 g  horká čokoláda
1 ČL  maslo

Postup prípravy

Maminku už nemám, ale našťastie má aspoň skvelú svokru. Takže v tento deň som na ňu myslela a upiekla jej koláčik. Teda jej... jasné, že sme ho zlupli všetci spolu. Lebo bol naozaj výborný. Hlavne kvôli poctivej chuti gaštanov. Viem, nie je práve sezóna, ale ja som ich mala ešte od jesene v mraziaku, už uvarené v sladkom mlieku a olúpané. Stačilo ich len rozmixovať spolu s trochou rumu, šľahačkovej smotany, vanilkového cukru a javorového sirupu na hladkú hmotu. Uvarených gaštanov mohlo byť tak 260 gramov, celé pyré malo dokopy 300 gramov.

Keksíky (použila som Zlaté ovsené, ale pokojne dajte Hobbits), pomelieme alebo rozsekáme a zmiešame s rozpusteným maslom. Radšej ho tam pridávame postupne, lebo maslovejšie keksíky potrebujú menej masla, ako tie suchšie. Hmota má držať pokope.

Formu s priemerom 16 cm jemne vytrieme maslom a na dno aj boky rukami utlačíme keksíkovú hmotu. Dáme stuhnúť do chladničky. Všetky suroviny na cheese hmotu vymiešame vo food procesore a vylejeme ju do formy. Urovnáme. Dáme piecť do vyhriatej rúry a na jej dno umiestnime starý plech alebo hrnček s vodou. Hotový je, keď je pevný na dotyk. 

Vypneme rúru a čískejk necháme vychladnúť v nej. Potom ho premiestnime do chladničky. Keď je už dobre studený, môžeme ho poliať tmavou ganache polevou. Urobíme si ju takto:

V miske nad parou zohrejeme smotanu takmer na bod varu. Potom ju odstavíme a vmiešame do nej čokoládu nalámanú na kúsky a maslo. Vymiešame do hladka, premiestnime do zdobiaceho vrecka a nalejeme po obvode torty tak, aby sa vytvorili stekance. Zvyšok vytlačíme na vrch torty a urovnáme. Dáme do chladničky a keď stuhne, ozdobíme. :)

...

Základný recept na gaštanové pyré nájdete tu.

Ak nie sú poruke jedlé gaštany, robievam aj verziu z cícera. Nie je úplne ako originál, ale dosť sa mu približuje a je to výborná maškrta.Čískejk som s ním síce neskúšala, ale určite bude aj to.

13. 5. 2018

Páči sa ti recept?

Odoberať novinky

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

bloger roka

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2018 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty