Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Mätový sirup

Mätový sirup
sirup

V záhradke nám rastie celý mätový záhon a rozmnožuje sa ako burina. Toľko mojít by sme asi nevypili, a tak sme z nej urobili sirup. Je nenormálne dobrý. :)

  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 mäta
5 l  voda
140 g  kyselina citrónová
4-5 kg  kryštálový cukor

Postup prípravy

Bazový sirup robievame pravidelne, recept nájdete tu. Mätový pripravíme prakticky tým istým spôsobom. Najskôr v hrnci prevaríme päť litrov vody. Necháme vychladnúť, čo trvá niekoľko hodín, a rozmiešame v nej kyselinu citrónovú. Môžete dať menej, aj viac, záleží, či máte radšej sladší alebo sviežejší sirup. Minimálne však 100 g. Potom natrháme mätu, na toto množstvo vody asi 70 až 90 vetvičiek. Umyjeme ju a necháme odkvapkať. Mätu natlačíme do vody, koľko sa zmestí, a zaťažíme napríklad malým tanierikom. Prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať 24 hodín. 

Potom precedíme cez gázu v sitku do väčšieho hrnca a dáme zohrievať. Včas odstavíme zo sporáka, aby tekutina nezačala vrieť a po jednom balení v hrnci rozmiešame cukor. Osvedčilo sa mi 4 a pol kila na päť litrov. Miešame, miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí. Keď už nič nechrapčí pod vareškou, môžeme nalievať do fliaš. Ja som ich predtým umyla s horúcou vodou a vypláchla trochou vodky. Je na vás, či zvolíte sklenené fľaše, prípadne poháre, niekto dáva aj do plastových. My sme však za tie sklenené, nech to aj nejako vyzerá. Nalievame lievikom až po vrch a poriadne zavrieme.

My máme purpurovú odrodu mäty, preto je sirup ružový.

Niekde som čítala, že je dobré nakoniec naliať trošku bieleho alkoholu, ktorý obsah fliaš dobre zakonzervuje. Vyskúšala som len na niektorých, ale zatiaľ vyzerajú všetky vzorky rovnako. Uvidíme. Fľaše pre istotu skladujte v pivnici alebo v chladničke. Mali by vydržať aj rok, ale dovtedy ich asi vypijete. U nás návštevy nechcú piť nič iné, len domáce sirupové vody. :) 

24. 5. 2014 10:36

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty