Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Bezmäsité

Cuketovo-špenátové rizoto so sumčekom

Cuketovo-špenátové rizoto so sumčekom

Včera som intenzívne premýšľala nad tým, čo budem dnes variť. Chcela som niečo so špenátom, keďže nejaký ešte v záhradke ostal a už ide do kvetu, ale aj s rybou, lebo sme ju dlho nemali a je piatok. Potom som si spomenula, že v mrazničke mám ešte vývar a v špajzi načaté balenie origoš ryže z Talianska. A obed bol vymyslený.

Vegánsky zeleninový quiche
veganbez mliekaslaný koláč

Vegánsky zeleninový quiche

Vegánska kuchyňa ma vie vždy prekvapiť tým, aké chutné jedlá sa dajú vyčarovať bez použitia živočíšnych produktov. :) Napríklad taký quiche, ktorý sa za normálnych okolností nezaobíde bez smotany, vajec, masla či syra. Skúsila som verziu s tofu a lahôdkovým droždím, dochutenú všetkým možným a "spevnenú" starým známym Zlatým klasom. Áno, čítate dobre. Dokonca jeho vanilková príchuť hrá tomuto jedlu do karát. Na klasický kiš určite nezanevriem, ale ako odľahčená obmena či pohostenie pre vegan návštevu je to topka.

Dhal zo zeleného hrachu s mrkvou
bez mliekavegan

Dhal zo zeleného hrachu s mrkvou

U nás doma som žiaľ jediná, kto doslova miluje kari a všetky jedlá urobené na indický spôsob. Akože keď uvarím, zjedia, ale poznáte to, nie sú tam tie pravé iskričky v očiach. Ešte keby tam aspoň mäso bolo, ale vegánske? Ts. A tak som ich minule umlčala špagetami a sebe som si kráľovsky uvarila toto bohovské kari alebo dhal zo sušeného hrachu. K tomu basmati ryža a krochkala som blahom. Ani ochutnať som im nedala. :D

Pšenično-ražný kváskový chlieb

Pšenično-ražný kváskový chlieb

Odkedy kváskujem, vyskúšala som už viacero chlebíkov, ale tento je aj tak môj najobľúbenejší. A nielen môj. Aj keď ho radi prestriedame s celozrnným, semienkovým, vločkovým, zemiakovým a podobne, k tomuto základnému sa vždy vraciame.

Pohánkové palacinky s cviklou a nivou
bez lepku

Pohánkové palacinky s cviklou a nivou

Nie sme bezlepkáči, ale doma sa snažím obilniny aj múky striedať, nech to nie je len samá pšenica. Pohánkovú múku v koláčoch miešam s inou, ale v palacinkách mi vyhovuje aj samotná. Hlavne ak sú slané a napríklad aj v tejto kombinácii s cviklou a slankavým syrom. :)

Pohánkové rizoto zo zásob
bez lepkuvegan

Pohánkové rizoto zo zásob

Február je mesiac, kedy melieme z posledného, míňame posledné zvyšky uskladnenej zeleniny a čakáme na tú novú ako na spasenie. Ani mraznička nie je bezodná, našťastie je tu ešte špajza a v nej kadejaké sušené či zavárané dobroty. Obsah tej našej komory bol skvelou inšpiráciou na výborné pohánkoto, ktoré som určite nerobila naposledy. :)

Tofu praženica
bez lepkubez mliekavegan

Tofu praženica

Je to žlté, smažené na cibuľke, bohaté na bielkoviny a skvelé na raňajky s čerstvým chlebíkom a zeleninou. Čo je to? :) No predsa praženica! Ale nielen klasická. Presne to isté totiž spĺňa táto vegánska praženička z tofu. Kto ešte nemal, šup vyskúšať. ;)

Cviklový falafel
bez mlieka

Cviklový falafel

Toto jedlo obsahuje všetky moje obľúbené chute a robím si ho za odmenu. Dokonca falafel je jedno z mála vyprážaných jedál, ktoré si občas doprajem. Áno, dá sa upiecť v rúre. No smažený je lepší a okrem toho mi ho potom bez problémov zjedia aj dvaja chlapi, pre ktorých najčastejšie varím - muž a oco. :) Podávala som im ho s tahini dipom, quinoou a nakladanou zeleninou. Zjedli všetko! Ja ho mám najradšej v tortile alebo len tak - s čerstvou zeleninou, hummusom alebo týmto jogurtovým dipom.

Hráškovo-avokádový hummus
bez lepkubez mliekavegan

Hráškovo-avokádový hummus

Ako ste na to s hummusom? Ja ho môžem vždy a všade, samozrejme, ak je dobre ochutený. :) S tým z obchodu sa mi to často nestáva, okrem toho, vždy je troška hummusu zabalená v kile plastu a to sa mi nepáči, preto si ho už na 90% robievam doma. A dokonca nie z konzervovaného, ale z uvareného cíceru. Toto je verzia s hráškom, odľahčená avokádom. Je svieži a dá sa ho zjesť kilo. :D

Vyprážaný karfiol z rúry

Vyprážaný karfiol z rúry

Názov by mal byť skôr nevyprážaný karfiol, pretože jediné, čo má s klasikou spoločné, je trojobal. :) A aj ten som trochu ozvláštnila parmezánom. Ak ste doteraz váhali, či skúsiť namiesto smaženia piecť v rúre, tak už neváhajte. Je to ľahké, chrumkavé, vhodné aj pre deti a tých, čo si strážia líniu. Samozrejme, za predpokladu, že tatarku nahradíte jogurtovým dipom. ;)

« späť | 1 2 3 4 5 6 7 .. 15 | ďalej »

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty