Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Chuťovky
Nátierka z olomouckých syrečkov
Olomoucké syrečky som prvý raz ochutnala až nedávno, mala som predsudky voči ich aróme, ale úplne zbytočne. Ak ste zvyknutí jedávať nivu, kozí syr a pod., toto je podľa mňa pohoda. A hlavne, olomoucké syrečky majú málo tuku, veľa bielkovín aj vápnika. Sú síce dosť slané, ale práve preto sa skvele hodia do rôznych nátierok. Samozrejme, netreba ich nízkotučnosť "zabiť" maslom či majonézou. Ja som zvolila kombináciu s ricottou a dobre som urobila. Nátierka je chutná, chuťovo vyvážená a vhodná aj vtedy, keď si strážite kalórie.
Nátierka z pečenej ryby
Málokedy sa stane, že u nás zvýši nejaké jedlo, ale ak náhodou, vždy ho nejako minieme. Napríklad minule som čakala, že budeme mať väčší apetít, a tak ostali dva kúsky pečeného zubáča. Refrešla som ho a vznikla takáto jednoduchá nátierka na večeru. Použiť môžete asi akúkoľvek rybu.
Domáce müsli tyčinky
Fit tyčinky mi pripomínajú obdobie mojej ranej dospelosti, kedy som sa snažila schudnúť (neviditeľný tuk) aj pojedaním rôznych müsli a cereálych tyčiniek. V skutočnosti boli plné cukru a stužených tukov, plus ako bonus som sa z nich vôbec nenajedla. Takéto domáce müsli tyčinky sú však niečo iné.
Melónový džem
Melón ide u nás na dračku asi najviac spomedzi všetkých letných plodov. Jeme ho v surovom stave, v nanukoch, šaláte alebo v podobe drinku. Tento rok som sa odhodlala podniknúť s ním niečo nové a odložiť si z neho trošku na chladnejšie dni. Melónový džem = leto v pohári.
Wrap s omeletou
Sýtejšie raňajky alebo ľahší obed či večera. Tortila s omeletou je skvelý zlepšovák, kto nevyskúšal, treba napraviť. ;)
Fit bonboniéra z ovsenej kaše
Jedlými darčekmi nič nepokazíte, ani na Valentína. Zvlášť, keď sú vlastnoručne vyrobené. Táto bonboniéra je vytvorená len z niekoľkých surovín, navyše je fit, plná zdravých a chutných vecí. Základom je, netradične, ovsená kaša.
Bryndzová nátierka so zemiakmi
Milujem nátierky - čím hrubšia vrstva, tým lepšie. To, čo si ja natriem, lepšie povedané naložím, na 1 krajec chleba, by môjmu chlapovi stačilo na štyri krajce. :) Napríklad taká bryndzová nátierka, z poctivej ovčej nepasterizovanej bryndze, zjemnená dostatočným množstvo masla. Tú by som jedla na kilá. Ale keď sa teraz snažím trochu viac hýbať a trochu menej sa napchávať, urobila som túto odľahčenú verziu úplne bez masla. A viete čo? Je skvelá!
Domáci lemon curd
Asi najťažšie na výrobe domáceho citrónového krému - lemon curd, je zohnať nestriekané citróny. Kôra v ňom sa síce dá vynechať, no predsa len to nie je úplne ono. Taktiež ho niekto robí z celých vajíčok, ja som však dala iba žĺtky. Cukor som zvolila trstinový, ale nabudúce dám radšej biely - kvôli farbe. :)
Zapekané lokše s tvarohom á la burek
V rodine mojej mamy sa jedávali zemiakové lokše plnené tvarohom na slano. Zbožňovala som ich. Priznám sa, že u nás sú lokše niečo ako druhý chlieb, nesmú nikdy chýbať v mrazničke, či už doma robené, alebo kúpené od niekoho, kto ich tiež robil doma. :) Keď som minule vymýšľala rýchly obed, napadlo mi spraviť lokše na spôsob syrového bureku, ktorý milujem.
Slané cuketové muffiny s bazalkovým krémom
Mám rada výzvy a takou bolo aj použitie Zlatého klasu v slanom recepte. Spomenula som si na nadstavovaný krém, ktorý perfektne drží a dá sa použiť aj v slanej verzii, doplnený cream cheesom a chuťovo vyladený - napríklad ako výzdoba týchto zdravých mafinov s cuketou v talianskom štýle. :) Výborné sú aj samotné, ale vďaka krému dostanú punc slávnostného občerstvenia.
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk