Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Chuťovky

Tekvicovo-jablkové čatní

Tekvicovo-jablkové čatní

Milujem sladko-slané kombinácie, preto som si veľmi obľúbila čatní. Neskúšala som ich veľa, ale aj tak si dovolím tvrdiť, že toto tekvicovo-jablkové, inšpirované tým, čo práve naša záhrada dáva v hojnom množstve, je mega! Naschvál ho robím tak, aby malo „kúskovú“ textúru, aj keď pri krájaní tekvice na mini kúsky vždy trochu nadávam. Ja si ho natriem pokojne aj na chlieb s lučinou a druhá obľúbená kombinácia je s mäskom a mätovým kuskusom.

Mrkvový hummus

Mrkvový hummus

Konečne mladá mrkva! Sladká, ktorú netreba ani šúpať a variť ju stačí omnoho kratšie. Máme veľkú spotrebu mrkvy, takže sme si jej aj dosť zasadili a teraz treba preplievať tam, kde rastie príliš nahusto. S veľkou radosťou vymýšľam denne jedlá s využitím mladých mrkvičiek. Najnovšie to bol tento mňam aromatický mrkvový hummus, ktorý si som si urobila pre seba, lebo nikto iný hummus u nás neje. Ich chyba, ja ho zjem aj za ostatných. :P

Hráškové pesto
veganbez mliekabez lepku

Hráškové pesto

Konečne sme zasadili a vypestovali dostatok hrášku. :) Aj keď...hrášku vlastne nikdy nie je dosť. No v mrazničke už mám dve veľké vrecká, zjedených niekoľko hráškových jedál, časť ešte čaká na zber. A tak prišiel rad aj na pesto, ktoré som chcela vyskúšať už dávno. Pestá všetkých druhov totiž milujeme - na cestoviny aj na chlebík.

Čerešňový džem s rumom
džem

Čerešňový džem s rumom

Čo si budeme hovoriť, čerešne chutia najlepšie čerstvé a priamo zo stromu. Ale po pár dňoch to človeka aj jeho tráviaci trakt prestane baviť. :P Preto treba vymyslieť, čo s nimi. Keď sa čerešňa v našej záhrade začervená, začínajú sa piecť koláče, zopár kíl vykôstkujem a dám do mrazničky, robievam aj jablkovo-čerešňové výživy či ovocné kože. Kompóty nezaváram, u nás by sa nezjedli, ale džemy, to už je iná reč. Áno, aj čerešňové. Čerešňový džem nepatrí medzi tie najobľúbenejšie a je to škoda. Treba len vedieť ako naňho. Použiť tie najzrelšie plody a chuť čerešní podčiarknuť nejakou inou, doplnkovou chuťou. Napríklad rumom alebo amarettom. Naposledy som robila várku s klasickým tuzemákom a je nenormálne dobrý. A tá farba!

Pesto z medvedieho cesnaku
bez lepkubez mlieka

Pesto z medvedieho cesnaku

Najjednoduchší a aj najzdravší spôsob, ako uchovať medvedí cesnak v čerstvom stave v chladničke, je práve pesto. Ja ho z celej rodiny milujem najviac. Som schopná jesť ho ku všetkému. Najradšej na čerstvom chlebe a cestovinách, hneď potom v polievke, v akomkoľvek zapekanom jedle, ale napríklad aj na pizzi.

Tuniakovo-vajíčková nátierka
bez mlieka

Tuniakovo-vajíčková nátierka

Ja viem, ja viem, ryby v konzerve vraj nie sú pre naše zdravie nič moc, ale keď ja toho tuniaka tak milujem! Zachráni ma vždy, keď nie je čas variť. Bum na cestoviny, do kuskusu alebo len tak s naparenou brokolicou. Zásadne kupujem kvalitnejšie značky a v olivovom oleji. A milujem aj rôzne nátierky, ako napríklad túto úplne jednoduchú a ešte aj bezmliečnu.

Cviklový falafel
bez mlieka

Cviklový falafel

Toto jedlo obsahuje všetky moje obľúbené chute a robím si ho za odmenu. Dokonca falafel je jedno z mála vyprážaných jedál, ktoré si občas doprajem. Áno, dá sa upiecť v rúre. No smažený je lepší a okrem toho mi ho potom bez problémov zjedia aj dvaja chlapi, pre ktorých najčastejšie varím - muž a oco. :) Podávala som im ho s tahini dipom, quinoou a nakladanou zeleninou. Zjedli všetko! Ja ho mám najradšej v tortile alebo len tak - s čerstvou zeleninou, hummusom alebo týmto jogurtovým dipom.

Hráškovo-avokádový hummus
bez lepkubez mliekavegan

Hráškovo-avokádový hummus

Ako ste na to s hummusom? Ja ho môžem vždy a všade, samozrejme, ak je dobre ochutený. :) S tým z obchodu sa mi to často nestáva, okrem toho, vždy je troška hummusu zabalená v kile plastu a to sa mi nepáči, preto si ho už na 90% robievam doma. A dokonca nie z konzervovaného, ale z uvareného cíceru. Toto je verzia s hráškom, odľahčená avokádom. Je svieži a dá sa ho zjesť kilo. :D

Francúzska nátierka z tofu
bez lepkubez mliekavegan

Francúzska nátierka z tofu

Dosť si idem na vegánskych nátierkach v črievku zn. Lunter, veď prečo by som im neurobila reklamu, keď mi chutia. Kupujem si však dookola tie isté, a to Trescu, Škvarkovú a najviac Francúzsku. Úplne tú nátierku milujem a povedala som si, že to by v tom bol čert, aby som ju doma nenapodobnila. Prečítala som si zloženie, zhodnotila suroviny doma a išla na to.

Pizza z jogurtového cesta

Pizza z jogurtového cesta

U nás doma platí - všetko, čo i len vzdialene pripomína pizzu, je dobré. :D Súhlasíte? Preto si fičíme na pizze kváskovej, špaldovej, z cuketového, karfiolového, tvarohového cesta, na pizza style šampiňónoch alebo baklažáne, na pizzovej štrúdli či slimákoch. A áno, aj na pizze z donášky či (posledná záchrana) mrazenej, upgradnutej vlastným obložením. Zabudla som na niečo?

« späť | 1 2 3 4 5 6 7 .. 11 | ďalej »

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty