Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Zelená závislosť

Už rastie! oznámil mi nadšene môj drahý pred pár týždňami. A naozaj. Vyšli sme si na bicykloch do lesa a po ceste sme zbadali hotové polia medvedieho cesnaku. Košík sme mali plný o pár minút, a to sme sa snažili vyberať len pekné a mladé lístky.

Zelená závislosť

Dosť, už stačí! hovorili sme si, ale nevedeli sme prestať. Keby nezačalo popŕchať, možno by sme ho tam zbierali dodnes. Prečo nie? Je veľmi zdravý, zadarmo, hodí sa takmer do všetkého a v mrazničke vydrží do ďalšej sezóny. 

Že to nie sú jedovaté konvalinkové listy, nám bolo jasné okamžite. Tá vôňa sa nedá pomýliť. Len čo sme vošli do lesa, udrela nám do nosa. Ak si nie ste istí, skúste požmoliť lístok medzi prstami a ucítite. Konvalinkové listy sú, navyše, hrubšie ako cesnakové. A dajte si pozor aj na to, kde ho zbierate. Ak je to v chránenej oblasti s minimálne tretím stupňom ochrany, hrozí vám pokuta.

Jedlo aj liek

Môj otec, vášnivý turista, nosil domov v batohu medvedí cesnak už pred rokmi. Ako pubertiačka som mu to ofrfľala. Čo to je za zelinu, to mám akože jesť? A ako smrdí! Dnes je to trend, rovnako ako staré bicykle či oblečko zo sekáča - ďalšie veci kedysi z kategórie "prepadnem sa pod zem, ak ma niekto uvidí". Akí sme len boli mladí a hlúpi. :)

Divý cesnak nielen super chutí, ale reguluje vysoký tlak aj cholesterol, detoxikuje, pomáha pri žalúdočných ťažkostiach, posilňuje imunitu, má antibakteriálne účinky, atď...

Je to jedna z prvých rastlín, ktoré sa objavia na jar, aj preto býva prvým jedlom medveďov po prebudení sa zo zimného spánku. Zbierať môžete, kým nezačne kvitnúť, potom to už nie je chuťovo ono. Zvyčajne od marca do mája.

Sušiť ho nemá zmysel, lebo stratí všetky prospešné látky, radšej ho zamrazte, urobte tinktúru alebo pastu, rozmixovaním v olivovom oleji a zasolením. Dobre zaliaty by mal v chladničke vydržať aj niekoľko mesiacov. 

Aj na Môžešsavydávať.sk nájdete zopár receptov, do ktorých sme šupli medvedí cesnak.

Tu je polievka, tu šalát, nátierka aj skvelé cestoviny. Vyskúšajte! 

9. 4. 2014 13:00 | Potulky

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Podeľte sa s nami o váš názor!

Články

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty