Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

V osídlach food porna

My sme chytení. A vy? :)

Odoberať novinky
V osídlach food porna

Ospravedlňujem sa za trochu bulvárny titulok, ale... Fakt je, že tento výraz úplne vystihuje to, čo začína robiť čoraz viac ľudí. V kníhkupectvách narátame desiatky kníh o varení. Z reklamy sa na nás usmievajú dvaja kuchári so stále novými receptami. Pani vo vlaku si nelistuje Slovenku, ale Dobré jedlo. Rušíme predplatné dennej tlače a meníme ho na predplatné časopisu o varení. Keď príde do schránky, odnášame si ho ako poklad hore a tam si ho pomaly listujeme, ochkajúc nad nádhernými farebnými obrázkami gurmánskych špecialít. Zažívame istý druh uspokojenia zmyslov pripomínajúci orgazmus. Prvýkrát, keď si jedlo predstavíme, ako asi vyzerá a vonia na tanieri, druhýkrát, keď ho reálne uvaríme. (Ak sa podarí.)

Keď som bola malá, bavilo nás s bratom prezerať si kuchárske knihy. Čítať sme ešte dobre nevedeli, ale rozumeli sme obrázkom. Hodnotili sme ich naozaj konštruktívne a objektívne dvomi slovami: Mňam alebo Fuj. (Mňam bolo všetko múčne a dezerty, fuj všetko mäso). Lenže to boli zrnité fotografie na zažltnutom papieri a food styling spočíval v uhladených kopčekoch ryže a troške strúhaného syra na vrchu. Neviem, čo by sme robili, keby sme v rukách držali dnešné kuchárske knihy plné farebných, krásne nastylovaných a poctivo vyretušovaných fotografií.

Varenie, jedlo a všetko okolo toho je skrátka in, ale viete čo? Je to dobre. Objavujeme nové suroviny, chute, rozširujeme si slovnú zásobu. Pošírujeme, redukujeme, gratinujeme, aby sme si mohli pochutnať na skvelej fritate, quesadille alebo čatní. Už nevaríme (len) preto, aby sme sa najedli, ale ide nám o celkový zážitok. Objavujeme raw food, učíme sa pripravovať chutné jedlá pre našich blízkych, ktorí nemôžu lepok, laktózu či cukor. A keď si na niečo netrúfame, ideme aspoň do reštaurácie, kde si za gurmánsky zážitok zaplatíme, aj za cenu, že budeme ďalšie dni jesť lowcostovo. Lebo aj to môže chutiť dobre.

Priznávam sa, pohltilo to aj mňa. Z pôvodnej zábavky vzniká celkom slušná posadnutosť. No našťastie v tom nie som sama a mám parťáka, ktorý so mnou ochotne a s nadšením vymýšľa jedlá, ktoré budeme variť, nakupuje taniere, servítky aj suroviny. Ja píšem, on programuje, ja varím, on degustuje, ja držím odrazku, on fotí, ja umývam riad, on upravuje fotky... Občas si to vymeníme. (Až na bod č. 1).

Ja chcem skúšať stále nové a nové veci, aby sme sa mohli podeliť o stále nové recepty. On chce variť opakovane to, čo sa nám osvedčilo... V tom jedinom sa nezhodneme, ale vždy sa nejako dohodneme. Sme skrátka tím. A nielen v kuchyni. :)

8. 6. 2014 22:56 | Postreh
Odoberať novinky

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Podeľte sa s nami o váš názor!

Články

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2018 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty