Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Top 7 sýtych polievok na jeseň a zimu

Vonku je chladno, čo chladno, zima ako v ruskom filme. A najlepší na zahriatie je tanier teplej hustej polievky zo sezónnych surovín. Tu je výber tých, ktoré varím najradšej. A s malými úpravami ich môžeme jesť všetci, aj naša 2 a pol ročná papkáčka. :)

Top 7 sýtych polievok na jeseň a zimu

1. Minestrone

Tá je na našom zozname jednoznačne na prvom mieste. Prečo? Lebo máme radi kúsky. :) A vôbec, je sranda loviť v polievke a nachádzať všeličo - od mrkvy, petržlenu či kalerábu, cez cuketu, karfiol alebo brokolicu až po červenú šošovicu (ktorá nesmie chýbať) a krúpy. Alebo bulgur/ pšeno/ tarhoňu... Úplný miš-maš a vždy je super. ;) Receptík tu.

 

2. Vegetariánsky boršč

Nie je až tak veľa zeleniny, ktorá vydrží uskladnená celú zimu. Mrkva, petržlen, zemiaky, cibuľa, kapusta, cvikla... no vidíte, to všetko ide do mojej obľúbenej polievky č. 2 - do boršču. Nič proti klasike s mäsom, ale toto je rýchlejšia verzia a chutí vynikajúco. Ak nepoznáte, kuk sem. ;)

 

3. Kelová

Nad trojkou som váhala dlhšie, ale prehlasoval ma môj muž, ktorý má kelovú asi zo všetkých úplne najradšej a vždy ma prehovorí, aby som ju uvarila. Zmieri sa aj s verziou bez klobásky, aby ju mohla papať Karolínka, lebo kombiácia kel-cesnak-zemiaky-mletá paprika-rasca je skrátka eňo-ňuňo. Ak teda máte radi kel. :P Verziu s klobáskou nájdete tu, ak chcete bez, stačí vynechať.

 

4. Šošovicovo-tekvicová

Tak tekvicová krémová je tutovka, ale ak chcete polievku obohatiť, aby bola sýtejšia a výživnejšia, postará sa o to červená šoošvica. S kvapkou tekvicového oleja je to jedna báseň. Robievam ju takto.

 

5. Hŕstková

Až primitívne jednoduchá, a pritom dokonale zasýti a zohreje. Rada do nej pridávam slepačí alebo hovädzí vývar, keďže za normálych okolností je úplne bez tuku. Strukoviny sú veľmi zdravé, takže smelo do nich. Pre prípad, že neviete, ako na ňu, kuk sem.

 

6. Cviklovo-paradajková

Kombinácia rajčina-cvikla funguje už pri boršči, ale v tejto polievočke je ich spoločná chuť ešte výraznejšia. Umocní ju a lyžička melasy, takže ak ste náhodou chudokrvní, nič lepšie ako túto polievku si dať nemôžete. Uvaríte si ju takto.

 

7. Cícerový krém s kokosovým mliekom

A na záver niečo trošku exotickejšie, ale opäť husté, hrejivé a zase raz strukovinové. No cícer sme tu ešte nemali. Je to inak jedno z mála jedál, v ktorých je môj drahý ochotný skonzumovať cícer. Takže o to radšej ju varím. Malej ju samozrejme nekorením a celkovo ju má chuťovo menej výraznú. A je aj vlk sýty, aj ovca celá. Postup si prečítate tu.

 

Nech žijú polievky! Neverím, že to píšem zrovna ja, ktorá sa im polovicu života zo všetkých síl vyhýbala. Ale zas, nie je polievka ako polevka, že áno. A aká je vaša topka? :)

 

Tip: Viac polievok nájdete v samostatnej kategórii - TU.

 

29. 9. 2018 20:38 | Tipy & návody

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Podeľte sa s nami o váš názor!

Články

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty