Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Slivkovo-hroznový páj

Slivkovo-hroznový páj
pie

Slivky a modré hrozno som v koláčiku spojila prvýkrát, pritom je to ovocie, ktoré má podobnú farbu a v našej záhrade dozrieva plus-mínus rovnako. Niečo mi hovorilo, že to bude spolu fungovať skvelo a nemýlila som sa. :) A keďže som si pôvodne na koláč pripravila oveľa väčšiu dávku ovocia, časť skončila v chutnom slivkovo-hroznovom džeme.

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
NA CESTO
100 g  celozrnnej špaldovej múky
260 g  hladkej múky
30 g  práškového cukru
180 g  masla
½ ČL  škorice
¼ ČL  soli
6 PL  ľadovej vody
 
NA NÁPLŇ
600 g  vykôstkovaných sliviek
300 g  bobuliek modrého hrozna
1  menšie kyselkavé jablko
80 g  cukru
1 bal.  Pektín Dr. Oetker + 2 PL cukru
 štipka kyseliny citrónovej

Postup prípravy

Pie alebo po slovensky páj je ten typ koláča, do ktorého miniete veľmi veľa ovocia a aby bohatá ovocná náplň držala pokope, treba nejaký spevňovač. Najčastejšie sa používa klasický škrob alebo pudingový prášok. Tentoraz som však vrámci spolupráce so značkou Dr. Oetker skúsila prírodný pektín z citrusových plodov. V džemoch funguje skvele, ale priznám sa, trochu som sa obávala, ako vypáli v koláči. Príjemne ma prekvapil. Nemá žiadnu chuť ani zafarbanie, takže v koláči cítite len čistú chuť ovocia. Za mňa super alternatíva, po stuhnutí trošku želatínovitá, ale ak vám to prekáža, nie  je nič ľahšie, ako koláčik pred podávaním zohriať napr. v mikrovlnke. Náplň bude opäť tekutá.

Maslo nakrájame na kocky, prstami zmiesime so sypkými surovinami a postupne pridávame vodu, kým nevznikne kompaktné cesto. Zabalíme ho a dáme aspoň na hodinku do chladničky.

Jablko olúpeme a nakrájame na malé kúsky, slivky tiež nakrájame, hrozno som mala s drobnými bobuľami, tie som nechala v celku. Dáme na sporák a asi 10 minút za občasného miešania varíme. Za tento čas by sa nám malo ovocie čiastočne rozvariť. Obsah balíčku Pektínu vysypeme do misky, premiešame s 2 PL cukru a dáme k ovociu. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu, potom pridáme zvyšný cukor a povaríme ešte asi 3-4 minútky. Nakoniec vmiešame kyselinu citrónovú a hneď odstavíme. Náplň necháme vychladnúť, aby bola vlažná.

Cesto si rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Okrúhlu koláčovú formu vytrieme tenkou vrstvou masla. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme do kruhu tak, aby vyšlo na vyloženie celej formy aj okrajov. Pomocou valčeka ho prenesieme do formy a popritláčame. Prečnievajúce kraje zrežeme.

Zvyšné cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho pásy, ktoré prepletieme, aby vznikla mriežka. Dáme do chladničky. Do formy vylejeme ovocnú náplň, urovnáme, prenesieme mriežku a na krajoch pritlačíme. Nakoniec potrieme vajíčkom rozšaľahaným s lyžicou mlieka. Dáme piecť do rúry ma 170° asi na 55 minút. Koláč najlepšie chutí ešte trochu teplý, s kopčekom zmrzliny/ šľahačky/ kyslej smotany.

14. 9. 2022 9:44

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty