Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Francúzsky jablkový koláč
Spravte si s vašou láskou oddychové popoludnie. Zapnite si nejaký dobrý film, uvarte kávičku a upečte koláč, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani v pravej francúzskej pâtisserie.
- 30 minút
- 55 minút 190°C
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
100 g | hladká múka |
100 g | polohrubá múka |
125 g | maslo |
1 | žĺtok |
1/2 PL | práškový cukor |
štipka soli | |
2-3 PL | voda |
3-4 | jablká |
3 PL | hnedý cukor |
3 PL | amaretto |
1 PL | tuzemský rum |
4 PL | marhuľový džem |
Postup prípravy
A nie je to až také zložité. Stačí zmiešať dokopy hladkú a polohrubú múku, pridať štipku soli, 105 gramov zmäknutého masla, žĺtok a dve až tri lyžice vody. Spracujeme tuhé cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť v chladničke. Okrúhlu formu na tart vymastíme maslom a vyložíme cestom. Stačí ho do nej utľapkať rukami. Okraje nemusíme ťahať veľmi do výšky, lebo koláčik je dosť nízky.
Jablká nakrájame na tenučké mesiačiky a poukladáme ich do kruhov tak, aby sa prekrývali. Posypeme ich hnedým cukrom, pokvapkáme rozpusteným zvyškom masla a popicháme vidličkou. Pečieme asi 50 minút. Pred koncom v miske zmiešame džem s amarettom a tuzemákom a rozotrieme po celom povrchu koláča. Šupneme naspäť do rúry, zapneme funkciu gril a necháme 5 až 10 minút skaramelizovať. So šľahačkou alebo bez, chuťový orgazmus je zaručený. :)
Tip: Ak nemáte doma amaretto, dajte viac rumu a pridajte lyžičku mandľovej arómy.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk