Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Letná slávnostná torta

Letná slávnostná torta
torta

Naše krásne krstniatko oslávilo svoj prvý rôčik a tak som jej skúsila upiecť tortu. Nie ani tak jej, keďže ešte nepapá všetky dospelácke veci. (Ale trochu ochutnala.) Podstatné je, že torta bola famózna a to si teraz "nefandím", len citujem reakcie okolia. :) Určite vyskúšajte!

Postup prípravy

Piškótové cesto som robila podľa osvedčeného receptu mojej maminy. Nejde tam nič iné, len vajcia, cukor a múka. Najskôr vyšľaháme všetky žĺtka a jedno celé vajce s cukrom. Potom pridáme múku a nakoniec vmiešame ušľahané bielka so štipkou soli. Ja som si namiesto jedného veľkého korpusu upiekla dva menšie, aby som nemusela toľko prekrajovať. Čiže z polovice cesta upečieme prvý a z druhej polovice druhý korpus. 

Na dno formy dáme papier na pečenie a boky vymastíme. Vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry. Či už je hotové, vyskúšame zapichnutím špajle.

Upečené a vychladnuté korpusy zabalíme do čistej utierky a môžeme ich plniť buď hneď, alebo na ďalší deň. 

Každý prekrojíme na polovicu, najlepšie špeciálnym nožom na torty. Zo spodného korpusu zvyknem ešte zoškriabať vrchnú "kôrku", aby sa krém lepšie vsiakol. Vrstvy cesta môžeme pokvapkať rumom, limetkovou šťavou alebo šťavou z kompóta, aby boli šťavnatejšie. No ak to neurobíme, nič sa nestane.

Krém si pripravíme veľmi jednoducho. Šľahačku vyšľaháme so stužovačmi a prisypávame cukor. Potom všľaháme aj mascarpone a vanilkový extrakt. Nakoniec varechou vmiešame tvaroh. Ak použijeme hrudkovitý, predtým si ho zvlášť rozmiešame s trochou mlieka a až potom pridáme do krému. 

"Priznané" vrstvy sú teraz in. :)

Na spodnú vrstvu cesta prídu plátky jahôd a vrstva krému. Na druhú vrstvu príde krém a naň nasypeme kokos. Na tretiu vrstvu dáme polovice čučoriedok a na ne krém. Nešetríme ním, je ho dosť a je ľahučký, skoro ako pribináčik. :) 

Hrubú vrstvu krému nanesieme aj na samý vrch torty. Poukladáme ovocie a dáme stuhnúť do chladničky, ideálne do druhého dňa.

Tip: Srdcová forma, ktorú som mala, je trochu menšia ako kruhová. Ak máte okrúhlu, urobte radšej cesto z 10 vajec - teda dve po päť. Tomu prispôsobíte aj množstvo cukru a múky. (Múky by malo byť vždy o lyžicu viac ako vajec, aby cesto lepšie držalo.)

20. 7. 2014 14:21

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty