Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Vínové jablkové pité
Tento koláč raz priniesla kamarátka Anička na chatu a bol taký dobrý, že si všetky baby hneď pýtali recept. Zaujal ma tým, že do cesta ide vínko. Dobrý dôvod načať fľašu, ktorú potom môžete vo dvojici dopiť. No nie? ;)
- 25 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
250 g | maslo |
500 g | hladká múka |
2 ks | žĺtok |
1 ks | kypriaci prášok do pečiva |
200 g | práškový cukor |
1,5 dl | suché biele víno |
jablká (aspoň 1 kg) | |
5 Pl | marhuľový džem |
2 PL | tuzemský rum |
škoricový a vanilkový cukor na dochutenie jabĺk | |
celé vajce alebo bielok na potretie |
Postup prípravy
Pôvodný koláčik bol trochu nižší, no keďže my máme radi čo najšťavnatejšie, s jablkami sme nešetrili.
Kým ja som miesila cesto, drahý čistil jablká od svokrovcov zo záhrady. Tímová práca musí byť. :)
Maslo vyberieme, aby zmäklo. Suroviny na cesto, okrem vína, zmiesime dokopy. Víno prilievame postupne. Ja som dala asi len deci, lebo sa mi cesto príliš lepilo. A ešte som polovicu práškového cukru nahradila hnedým kryštálovým a vanilkovým. Neprekážalo to. :)
Keď je cesto zmiesené, ideálne je ho dať da fólie a do chladničky, aspoň na polhodinu.
Medzitým ošúpeme a nastrúhame jablká. Dosladíme a ak sú príliš vodnaté, šťavu trochu zlejeme.
Hlbší plech s rozmermi 30 x 40 cm (ja som mala menší, ale kus cesta som dala zamraziť :) ) vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú rozvaľkáme a obkrojíme nožom tak, aby mala rozmery ako plech. Navinieme na valček a opatrne preložíme do plechu. Uhladíme. Natrieme džemom, v ktorom môžeme rozmiešať rum. Trochu ho to zriedi a dodá koláču jemný rumový akcent. Ale nemusí byť. Na to prídu jablká. Rovnomerne ich rozložíme po celej ploche koláča. Mne sa to stále zdalo nízke, tak som na strúhané jablká ešte poukladala jedno veľké kyselkavé jablko pokrájané na tenké plátky.
Zvyšné cesto rozvaľkám na rozmer plechu. Položíme na vrch, natiahneme až k okrajom a potrieme bielkom, ktoré nám ostalo z vajíčok. Popicháme vidličkou a dáme piecť. Keď je povrch zlatistý, koláč by mal byť hotový. Krájame najlepšie až po vychladnutí, aby sa nerozpadával.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk