Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Cheesecake s lesným ovocím

Cheesecake s lesným ovocím
cheesecake

Pred pár rokmi som ani len netušila, čo je to čískejk. Dnes je to môj najobľúbenejší koláčik. A už si ho viem upiecť aj sama! Toto je základný recept, taká vanilková klasika, ku ktorej sa výborne hodí ovocný toping rovnako, ako čokoládová ganache. Vyberte si, čo vám chutí viac. ;)

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

1  (kakaové) sušienky Hobbits
125 g  maslo
500 g  cream cheese alebo Lučina
250 g  jemný tvaroh
3 ks  vajce
1 ks  žĺtok
120 g  práškový cukor
1 ks  kyslá smotana
1 ks  vanilkový cukor
 kôra z polovice bio citróna
1 ČL  citrónová šťava
1 šál.  mrazené lesné ovocie
2 PL  kryštálový cukor
1-2 PL  Zlatý klas

Postup prípravy

Hobbitsy pomelieme a nedzobeme z nich, lebo nám bude chýbať. (Vlastná skúsenosť :) ) V mise ich poriadne zmiešame s roztopeným maslom (kúsok si odložíme na vymazanie formy). Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a utľapkáme naň keksíkovú zmes, pričom ju môžeme potiahnuť aj na okraje formy. Dáme zapiecť do rúry na cca 10 minút na 170°.  

Syr, tvaroh a smotanu spolu rozmiešame. Po lyžičkách vmiešavame práškový a vanilkový cukor. Po jednom všľaháme vajcia a žĺtok a nakoniec pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Boky formy vymažeme maslom a vylejeme syrovú zmes. Chvíľu necháme odstáť, aby sadla a urovnala sa. Formu preložíme do plechu s vodou, ak si nie sme istí, či dobre tesní, pre istotu ju obalíme alobalom. Vo vodnom kúpeli pečieme cheesecake asi hodinu na 160° C. Potom odložíme plech a dopečieme bez vody ešte aspoň 5 minút. Okraje musi byť zlatisté a stred trochu trasľavý.

Pozor, po upečení koláč nevyberajte von, aby nespľasol. Nechajte ho vychladnúť v pootvorenej rúre. 

Ovocie zohrievame na miernom ohni, pridáme cukor a varíme na slabej teplote, kým nezmäkne. Rozmixujeme, prepasírujeme, vmiešame Zlatý klas a metličkou poriadne premiešame, aby sa nenarobili hrudky. Dve minútky prevaríme, následne vylejeme na vychladnutý koláč a uložíme do chladničky. 

 

Tip: Cheesecake netreba piecť vo vodnom kúpeli, stačí v pare. Čiže na dno rúry dáte starý plech s vodou. Ale obaliť do alobalu odporúčam aj tak, kvôli prípadnému kvapkaniu roztopeného masla z formy. ;)

 

Tip 2: Koláč bude fungovať aj vtedy, ak nepoužijete cream cheese. Ja som naposledy dala 250 g mascarpone, 250 g ricotty a jemný tvaroh ostal, rovnako aj zvyšné suroviny. Bol famózny a jemnulinký.

14. 2. 2014 12:15

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty