Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Hovädzie mäso a divina

Šťavnaté stejky

Šťavnaté stejky

Párkrát do roka, keď je príležitosť, si v reštike pochutnáme na dobrom šťavnatom stejku. Mám rada medium - taký, z ktorého ešte vyteká šťava. Minule sme dostali kus kvalitnej sviečkovice a bol by hriech spotrebovať ju inak, ako a stejky. A tak som sa do toho pustila.

Postup prípravy

S rešpektom som si pozrela nejaké to videjko, ako sa má stejk správne pripraviť, aby z neho nebola podošva. V skutočnosti je to oveľa jednoduchšie, ako som si myslela, keď viete postup.

Mäso neumývame, len osušíme papierovým obrúskom a narežeme na plátky hrubé 2 až 3 centimetre. Dôležité je, aby mali rovnakú hrúbku a prepiekli sa rovnomerne. Rozohrejeme panvicu. Rezne jemne potrieme z oboch strán olivovým olejom a položíme ich na suchú horúcu panvicu. Prilepia sa, ale len dočasne. Po asi dvoch minútach sa už budú po panvici kĺzať a zistíte, že sú krásne opečené. Otočíme na druhú stranu a postup zopakujeme.

Keď je mäsko na pohľad hotové aj z druhej strany, opäť ho otočíme a panvicu odstavíme z ohňa. Každý stejk osolíme a okoreníme z oboch strán a na vrch položíme tenký plátok masla, prípadne vetvičku rozmarínu alebo inú bylinku. Prikryjeme pokrievkou a necháme desať minút odstáť.

Stejky krásne zmäknú a uvoľní sa z nich šťava, ktorú môžeme použiť aj na výrobu omáčky.

Samozrejme, dĺžku pečenia mäsa prispôsobte tomu, či ho máte radšej viac alebo ešte menej prepečené. Nám chutí takto a s grilovanou zeleninou. :)

27. 11. 2014 22:36

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty