Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

DezertyVianoce

Vianočné linecké koláčiky

Vianočné linecké koláčiky
Vianoceklasika

Čo potrebuje (stále ešte relatívne) mladá bezdetná dvojica k Vianociam? V niektorých prípadoch nič, pretože ju prichýlia jedni alebo druhí rodičia a poskytnú fullservis. :) Lenže, to by tú dvojicu nemohlo baviť varenie a pečenie.

Postup prípravy

Vianočné pečenie milujem, hoci koláčiky potom takmer nejem. Stačí mi, že sa nadzobkám cesta a nadýcham tých výparov pri pečení. Tie, ktoré pečiete, ste na tom možno podobne. Ale ide mi o tú pasiu a vôňu, ktorá v spojení s vareným vínom a vianočnými reklamami pesničkami v pozadí, robí Vianoce Vianocami. 

Normálne pečiem skôr, lebo koláčiky potrebujú čas, aby trochu odležali, ale až teraz sme sa vrátili zo svadobnej cesty. :) Takže len čo sa dalo, vytiahla som maslo, múku, cukor.... a išla som na to.

LINECKÉ SRDIEČKA

Na doske spolu zmiešame preosiatu múku, preosiaty práškový cukor, vanilkový cukor, žĺtky izbovej teploty a zmäkknuté maslo. Vznikne tuhšie žlté cestíčko. Aby sme mali pestrejšiu ponuku vianočného pečiva a ušetrili si robotu, oddelíme z cesta asi jednu štvrtinu až tretinu. Do nej vmiešame lyžičku mandľovej esencie. Do zvyšného cesta zase postrúhame kôru z biocitróna, prípadne ridáme aj dve-tri kvapky šťavy. Vymiesime. Obe cestá zabalíme do celofánu a šupneme do chladničky aspoň na pol hodinku.

Citrónové cesto rozvaľkáme na doske a vykrajujeme srdiečka či iné tvary. Dôležité je, aby ste k nim mali aj výrez, lebo bez vykúkajúceho lekváru linecké nie je ono. Takže polovica s dierkou, polovica bez nej. Poukladáme na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry. 

Je dôležité ustriehnuť ten správny čas. Keď začnú hnednúť, už je zle. Koláčiky by mali byť svetlé, iba zo spodku trošku zlatisté. Chce to len prax. :) 

Hotové zlepujeme nejakým pikantným džemom, najlepšie ríbezľovým. Dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme odležať až do Vianoc. :P

MANDĽOVÉ HVIEZDIČKY

Z mandľového cesta vykrajujeme trochu hrubšie hviezdičky, keďže ich nebudeme zlepovať. Poukladáme na plech, potrieme bielkom a na každú položíme malú kôpku mandľových lupienkov, ktoré sme predtým namočili v mlieku (aby neprihoreli). Pridáme štipku cukru, ktorý pečením krásne skaramelizuje, a dáme do rúry. 

Tip: Táto dávka je tak akurát pre nás a prípadnú (ne)čakanú návštevu. Takže ak vás je viac, odporúčam zdvojnásobiť. :)

16. 12. 2014 10:26

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty