Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

DezertyVianoce

Vianočka

Vianočka
Vianoceklasika

Tak a máme za sebou náš prvý spoločný Štedrý večer vo dvojici. Stresy boli, ale vďaka môjmu úžasnému chlapovi sme všetko postíhali - aj upratať, aj navariť večeru, aj pozrieť si všetky obľúbené rozprávky. A dokonca aj upiecť voňavú vianočku na sviatočné raňajky. :)

Suroviny

500 g  hladká múka
100 g  práškový cukor
1 ks  vanilkový cukor
3 ks  žĺtok
150 g  maslo
150 ml  mlieko
30 g  droždie
1 ČL  soľ
3 Pl  hrozienka
1 dl  tuzemský rum
 kôra z polovice citróna
 
NA VRCH
1 ks  vajce
2 PL  mandľové lupienky
0,5 dl  mlieko

Postup prípravy

Podarila sa takmer na jednotku, jediné, čo by som si vytkla, je, že som ju zo strachu pred nedopečením piekla príliš dlho na slabšom ohni. Takže sa trošku vysušila. Ale neva, nabudúce už budem múdrejšia.

Vianočka podľa tohto receptu je skôr hutnejšia, nie taká nadýchaná, ako z obchodu. Ale chuťou a vôňou víťazí na celej čiare. A dlho vydrží, ak ju hneď nezjete.

Začneme umytím hrozienok a ich namočením do rumu. Potom trochu osladíme vlažné mlieko (teploty tela) a rozdrobíme doň kvasnice. Rozmiešame. Do misy preosejeme múku a cukor, pridám soľ a vanilkový cukor a nastrúhanú kôru. Primiešame droždie v mlieku a žĺtka rozmiešané v rozpustenom masle. Vymiešame, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. 

Potom preložíme na dosku, zapracujeme hrozienka a vytvoríme z cesta valček, ktorý rozdelíme na deväť rovnakých dielov. Z každého ušúľame dlhý tenký valček. Plytký plech vyložíme papierom na pečenie a ide sa zapletať. Spodné poschodie bude zo štyroch dielov, takže ich uložte vedľa seba a od stredu začneme zapletať. Nie je to zložité, proste to nejako intuitívne poprepletáme, ako to vyjde. Rukou pritlačíme a položíme stredné poschodie - klasický vrkoč z troch dielov. Konce vrkoča zahneme pod spodné poschodie. No a zvyšné dva valčeky spolu prepletieme, čím vytvoríme akúsi špirálu. Stredný vrkoč tiež pritlačíme rukou a položíme najvyššie poschodie, pričom konce opäť zahneme pod celú vianočku. 

Tip: Niekto poschodia zlepuje bielkami, aby sa neprekotili, ale neviem, či to pomôže. Mne sa osvedčili špajle, ktorými takto vianočku zafixujeme. Alebo ju urobíme len dvoj či dokonca jednoposchodovú.

Potrieme vajíčkom, posypeme mandľami namočenými v mlieku (aby neprihoreli) a dáme do vyhriatej rúry. Začíname vyššou teplotou, tak 160 stupňov a v polovici pečenia znížime. Samozrejme, najistejšie je vianočku sledovať, aby nezačala prihárať. 

A takto vyzerá výsledok. :)

25. 12. 2014 23:41

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty