Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Ryžový nákyp s marhuľovým sirupom

Ryžový nákyp s marhuľovým sirupom
klasika

Dlhé roky som na otázku, aké je tvoje najobľúbenejšie jedlo, odpovedala: Ryžový nákyp! A najviac mi chutil ten zo školskej jedálne. Dodnes ho milujem, aj keď ho už nahradili dospeláckejšie jedlá, typu losos alebo karí. Včera som ho skúsila spraviť v zdravšej alternatíve a namiesto mlieka som dala ryžovo-mandľové. Rozdiel nebolo cítiť. Najlepším indikátorom je môj chlap, ktorý by ryžové mlieko nikdy nedal do úst, ale nákyp chválil. :)

  • Porcie 2 porcie
  • Čas varenia 30 minút 160°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

200 g  guľatozrnná ryža
500 ml  mlieko (môže byť aj rastlinné)
1 ks  vanilkový cukor
 (škorica)
 citrónová kôra
 hrozienka
 tuzemský rum
2 ks  vajce
 domáci marhuľový kompót

Postup prípravy

Predpokladám, že ho vie urobiť väčšina z vás. Ale OK, spravme si rekapituláciu. Ryžu uvaríme v mlieku, do ktorého môžeme pridať vanilku, škoricu a/ alebo citrónovú kôru. V miske rozšľaháme vajcia a zmiešame ich s trochu vychladnutou ryžou. Pridáme hrozienka, ktoré sme predtým namočili do rumu aspoň na 15 minút.
Premiešame. Misu z jenského skla vymastíme, vysypeme múkou a navrstvíme do nej polovicu ryže. Na ňu poukladáme polovice marhúľ z kompótu a opäť navrstvíme ryžu. Urovnáme a dáme piecť do zlatista.
Šťavu z kompótu redukujeme na miernom ohni, kým nezhustne a navznikne z nej sirup. Porcie nákypu ozdobíme marhuľami, polejeme sirupom a posypeme mandľami. Chutí super teplý aj studený. :)


Tip: Ryžovo-mandľové mlieko je samo o sebe sladkasté, takže mi stačil jeden sáčik vanilkového cukru. Ak použite klasické kravské mlieko, asi bude treba ryžu trochu dosladiť.

24. 3. 2015 10:53

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty