Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Ryžový nákyp s marhuľovým sirupom
Dlhé roky som na otázku, aké je tvoje najobľúbenejšie jedlo, odpovedala: Ryžový nákyp! A najviac mi chutil ten zo školskej jedálne. Dodnes ho milujem, aj keď ho už nahradili dospeláckejšie jedlá, typu losos alebo karí. Včera som ho skúsila spraviť v zdravšej alternatíve a namiesto mlieka som dala ryžovo-mandľové. Rozdiel nebolo cítiť. Najlepším indikátorom je môj chlap, ktorý by ryžové mlieko nikdy nedal do úst, ale nákyp chválil. :)
- 2 porcie
- 30 minút 160°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
200 g | guľatozrnná ryža |
500 ml | mlieko (môže byť aj rastlinné) |
1 ks | vanilkový cukor |
(škorica) | |
citrónová kôra | |
hrozienka | |
tuzemský rum | |
2 ks | vajce |
domáci marhuľový kompót |
Postup prípravy
Predpokladám, že ho vie urobiť väčšina z vás. Ale OK, spravme si rekapituláciu. Ryžu uvaríme v mlieku, do ktorého môžeme pridať vanilku, škoricu a/ alebo citrónovú kôru. V miske rozšľaháme vajcia a zmiešame ich s trochu vychladnutou ryžou. Pridáme hrozienka, ktoré sme predtým namočili do rumu aspoň na 15 minút.
Premiešame. Misu z jenského skla vymastíme, vysypeme múkou a navrstvíme do nej polovicu ryže. Na ňu poukladáme polovice marhúľ z kompótu a opäť navrstvíme ryžu. Urovnáme a dáme piecť do zlatista.
Šťavu z kompótu redukujeme na miernom ohni, kým nezhustne a navznikne z nej sirup. Porcie nákypu ozdobíme marhuľami, polejeme sirupom a posypeme mandľami. Chutí super teplý aj studený. :)
Tip: Ryžovo-mandľové mlieko je samo o sebe sladkasté, takže mi stačil jeden sáčik vanilkového cukru. Ak použite klasické kravské mlieko, asi bude treba ryžu trochu dosladiť.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk