Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Nahá kakaovo-vanilková torta

Nahá kakaovo-vanilková torta
torta

Moja veľmi dobrá kamarátka sa tento víkend lúčila so slobodou a želala si tortu, tak som sa podujala, že ju upečiem. A aby na tej rozlúčke bolo aspoň niečo nahé, tak som si vybrala takúto naked tortu bez poťahu. :)

  • Čas varenia 40 minút 150°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

 
NA 1 KORPUS - potrebujeme 2 (takže všetko x 2)
 5 ks vajce
150 g  krupicový alebo kryštálový cukor
5 PL  olej
120 g  hladká múka
35 g  kakao
štip.  soľ
 
NA PLNKU
500 g  mascarpone
250 g  tvaroh
250 ml  šľahačková smotana
2 ks  stužovač do šľahačky
 práškový cukor
1 ČL  vanilkový extrakt
 malinový džem
 čerstvé ovocie (maliny, čučoriedky, jahody a pod.)

Postup prípravy

Pečiem rada, ale počet tort, ktoré som robila by sa dal spočítať na prstoch jednej ruky, aj to by tam ešte ostala rezerva. Po tejto som zasa o niečo múdrejšia a mám do budúcnosti vychytané niektoré muchy. Napríklad by som do nej určite pridala ešte čerstvé ovocie. :) 

Korpusy som si upiekla deň vopred, lebo inak by som nestíhala. Keďže tieto nahé torty rýchejšie osychajú, nevolila som klasický piškót, ale taký s pridaným olejom. Na nete som našla super recept od Ivosenky, ktorý určite budem robiť aj do budúcna. 

Dno formy vyložíme papierom na pečenie - stačí ak papier "privriete" do formy s odnímateľným dnom a potom ho len obstriháte. Boky formy vymastíme. Rúru vyhrejeme na 150 stupňov a pečenie si nastavíme zhora a zdola, bez fúkania. 

A ide sa na prípravu cesta. Bielky a žĺtky si oddelíme. Do bielkov pridáme soľ a šľaháme sneh. Keď už je takmer hotový, zašľaháme doň postupne cukor. Dôležité je šľahať dlho, až dovtedy, kým sa netvoria "špičky" (asi 6 minút). Vtedy je hotový. Potom znížime otáčky a zašľahávame po jednom žĺtku na striedačku s lyžicami oleja. Do tejto hmoty preosejeme múku a kakao, opatrne vmiešame a vylejeme do formy. Rozotrieme.

Dáme piecť do rúry na druhú priečku odspodu a ku koncu pečenia prikryjeme vrch kúskom papiera na pečenie, aby sa nepripiekol. Vyskúšame špajľou, či už je cesto prepečené, a ak áno, vyberieme ho na sporák. Po pár minútach odstránime kruh a keď je už korpus takmer vychladnutý, vyklopíme a ostránime dno aj papier na pečenie. Takisto si upečieme aj druhý korpus. Vychladnuté korpusy môžeme prekrojiť. Najskôr treba odrezať vypuklý vršok, ktorý pri pečení vzniká. Ja si pomáham tak, že si pravítkom odmeriam odspodu vzdialenosť a zapichnem špáradlo. Takto to urobím asi na na piatich bodoch po celom obvode torty a potom už len režem popod špáradlá. Kúpila som si aj drôtený prerezávač na korpusy, ale s nožom je to lepšie. :)

Keď máme odrezaný vršok, opäť zopakujeme špáradlovú techniku a prerežeme ho v polovici na dve časti. Niekto tvrdí, že nahé torty môžu byť také hala-bala strapaté, ale mne sa to asi viac páči rovné.

Vrstvy poukladáme späť na seba, prikryjeme a ideme na plnku. (Ja som jej urobila trochu menej, preto sú na fotke vrstvy krému tenšie, ale v tomto recepte je už množstvo upravené.) Najskôr si vymiešame šľahačku s cukrom (podľa chuti) a stužovačmi. Ja som dala pre istotu dva, lebo som sa bála, že krém nebude dosť tuhý, ale možno by stačil aj jeden. Potom vmiešame mascarpone a vanilkový extrakt. Tvaroh si zvlášť vymiešame ponorným mixérom a potom ho pridáme do krému. Stačí ho už len vmiešať vareškou.

Spodok korupusu natrieme džemom, naňho dáme hrubšiu vrstvu krému a rozmiestnime ovocie. Zopakujeme s ďalšími vrstvami. Vrch torty bude tvoriť spodok z druhého korpusu obrátený naopak. Takto.

Dúfam, že vám ešte ostal krém. Budete ho totiž potrebovať na "vyšpárovanie" vrstiev. Dáme ho do zdobiaceho vrecka a pekne vyplníme všetky fugy. Nakoniec uhladíme prstom a tým odstránime aj prebytočný krém. Zvyšný krém rozotrieme na vrch, ozdobíme ovocím alebo čokoládovými vločkami či hoblinami.

V našom prípade boli na vrchu ešte malé čokoládové pralinky v tvare toho, čo sa na babských "hen párty" bežne používa ako dekorácia. :P Ale tie sa zjedli ako prvé... 

Tip: Krém môžete použiť aj pudingovo-maslový alebo z vajec šľahaných nad parou a masla. Ten by bol konzistenciou vhodnejší aj na "mantinely", ale priznávam, nestíhala som, tak som si vystačila s jedným. No myslím že aj tak bol výsledok veľmi fajn. :)

29. 3. 2015 22:18

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty