Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Veľkonočný mazanec

Veľkonočný mazanec
klasikaVeľká noc

Priznám sa, u nás doma nebolo nikdy zvykom piecť na Veľkú noc mazanec. Mali sme šunku, zemiakový šalát, plnené vajíčka, syrovú roládu a kopec koláčov od výmyslu sveta, ale mazanec nie. Škoda, lebo je to podobné ako vianočka a tú môžem jesť kedykoľvek. Takže je čas zaviesť vlastné tradície. :)

Suroviny

750 g  polohrubá múka
140 g  krupicový cukor
1 ks  vanilkový cukor
42 g  droždie
2,5 dl  mlieko
štip.  soľ
1/2 ČL  perníkové korenie
1/2 ČL  citrónová kôra
1 ks  vajce
2 ks  žĺtok
200 g  maslo
3 PL  hrozienka
0,5 dl  tuzemský rum
 
NA POTRETIE A POSYPANIE
1 ks  vajce
 mandľové lupienky/ mak
20 g  maslo

Postup prípravy

Recept na tento guľatý koláč nechýbal pred sviatkami asi v žiadnom časopise o varení. Boli podobné, ale na tom v Apetite ma zaujala jedna netradičná prísada - mixed spice. Ja som ho nahradila perníkovým korením. Stačí pridať štipku a mazanec bude mať chuťový bonus, ktorý bude vŕtať v hlave všetkým degustátorom. :)

Hrozienka namočíme do rumu. Potom si spravíme kvások tak, že droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme trochu cukru a múky a necháme, nech sa vytvoria "kopčeky". Vo väčšej mise zmiešame múku s cukrom, perníkovým korením, citrónovou kôrou (nemusí byť) a štipkou soli. Pridáme vajíčko a žĺtky, kvások a zamiešame. Potom nasleduje roztopené maslo, nasekané mandle a hrozienka (bez rumu). Vypracujeme vláčne cesto - dá sa to aj ručne, netreba používať robot. Zakryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť dve hodiny. Nebolo mi všetko jedno. Už-už som si myslela, že mi cesto nevykysne, ale nakoniec som ho dala na chvíľu k mierne telému radiátoru a všetko dobre dopadlo. :)

Potom premiesime, vytvoríme dva bochníky, položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a ešte necháme podkysnúť asi pol hodinku. Rúru si medzitým vyhrejeme na 200 stupňov. Pred pečením mazance potrieme vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Ja som nemala, tak som ich posypala ceým makom a je to mňamka.

Dáme do rúry na pár minút, kým sa zvrchu trochu zapečú, potom stíšime teplotu na 150 stupňov, prikryjeme papierom na pečenie a dopekáme asi 40 minút. Ku koncu pečenia môžeme teplotu ešte znížiť, aby sa prepiekli aj v strede. Testujeme špajľou a v prípade potreby môžeme nechať ešte chvíľu vo vyplnutej rúre - ale pozor, aby sa nevysušili.

Hotové mazance potrieme rozpusteným maslom. Keď už zhrešiť, tak poriadne! :) 

Tip: Nám dvom by síce bohate stačil jeden bochník, ale keďže sa chystáme na návštevu, ten druhý podarujeme. :)

2. 4. 2015 20:33

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty