Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Gaštanové tiramisu

Gaštanové tiramisu

Tiramisu skúšal asi každý, podľa rôznych receptov. A nepochybujem, že všetky boli dobré, ale TOTO je naozaj božské. Lebo nielen skvelo chutí, ale je aj nadýchané a ak pridáte gaštanové pyré, získate novú, neodolateľnú kombináciu chutí. :)

  • Porcie 8 porcií
  • Príprava bez tep. úpravy
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

500 g  mascarpone
4 ks  žĺtok
2 ks  bielok
60 g  práškový cukor
40 g  kryštálový cukor
250 g  gaštanové pyré
3 bal.  cukrárske piškóty (podľa veľkosti formy, aby vyšli dve vrstvy)
250 ml  silnejšia káva, ideálne espresso
0,5 dl  tuzemský rum (alebo amaretto)
 kakao

Postup prípravy

Urobiť ho bez vajec, alebo risknúť surové vajcia? Túto dilemu máte vyriešenú raz-dva. Žĺtky stačí chvíľu zahriať nad parou a už sa v nich zničia prípadné zárodky salmonely. Prezradil mi to špecialista na taliansku kuchyňu, ktorý ma učil robiť aj tento božský dezert. Aj tak však dbajte na to, aby bol vajcia čo najčerstvejšie.

Najskôr si pripravíme kávu, aby stihla vychladnúť. Espresso, prekvapkávanú, filtrovanú, z koťoga, akú len chceme, neske sa skúsime vyhnúť. Do kávy vylejeme destilát, v našom prípade rum, ktorý lepšie ladí s gaštanovým pyré. Ak však robíte klasické tiramisu, určite amaretto!

Potom si nastrúhame ešte zmrazené pyré, aby sme sa tým nezdržiavali neskôr. Žĺtky zmiešame s práškovým cukrom a metličkou ich šľaháme nad parou, kým nevznikne hustejšia, svetlá hmota. Len to neprežeňte, aby sa nevytvorila praženica. :)

Necháme vychladnúť, vmiešame mascarpone, gaštanové pyré a nakoniec opatrne sneh z bielkov, do ktorého sme všľahali kryštálový cukor.

Piškóty namáčame do kávy s rumom, ale opatrne, aby neboli premočené. Musia mať ešte rezervu, aby mohli vtiahnuť vlhkosť z krému. Tiramisu robíme buď do pohárikov (v tom prípade treba piškóty pred namáčaním prelomiť) alebo do jenskej misy či hlbšej hranatej nádoby.

Vytvoríme súvislú vrstvu a pokryjeme ju polovicou krému. Naňho uložíme ďalšiu vrstvu piškót, ja som pridala aj kolieska jahôd, a druhú vrstvu krému. Rozotrieme, zarovnáme a dáme do chladničky aspoň na sedem-osem hodín, ideálne na noc. Pred podávaním posypeme kakaom.

Tip: Ak vás tlačí čas, môžete si pomôcť tak, že tiramisu dáte do mraziaku. O tri hodiny ho môžete vybrať a konzumovať, ale - nebude to úplne ono.

 

Tiramisu na spôsob torty. Stačí vyrobiť z výkresu číslo, vystrihnúť, položiť, posypať kakaom a opatrne odložiť. :) Toto som robila mangelovi k narodkám. 

4. 6. 2015 15:44

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty