Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Maková torta bez múky

Maková torta bez múky
bez lepkutorta

Keď niečo pečiem, jem z toho len veľmi málo. Akoby som sa najedla už z "výparov". Možno to poznáte. Táto torta je však iná, mala som z nej štyri kúsky a dala by som si ešte, lenže už neostalo. :)) Mak je skrátka top! Tu je recept pre všetkých, ktorí si ho po oslave pýtali. A verím, že sa hodí aj ostatným.

  • Čas varenia 30 minút 170°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

250 g  mak
5 ks  vajce
125  maslo
250 g  kyslá smotana
110 g  med
1 ks  vanilkový cukor
štip.  soľ
1 ČL  prášok do pečiva (mierne kopcovitá)
 
KRÉM
250 g  mascarpone
180 ml  smotana na šľahanie
3 PL  kyslá smotana
2 ks  vanilkový cukor
1 ks  stužovač do šľahačky
 práškový cukor podľa chuti
 čerstvé ovocie, napríklad maliny
 džem podľa druhu ovocia (malinový)

Postup prípravy

Mak pomelieme. Môžeme zmiešať aj viac druhov, napríklad ja som dala asi pätinu hnedého. Samozrejme, časť môžeme nahradiť aj polohrubou alebo špaldovou múkou, ale cieľom bolo urobiť ho čo najvaic makový. :) Žĺtky oddelíme od bielkov a zmiešame ich v mise so smotanou, roztopeným maslom, štipkou soli, kypriacim práškom a medom (ak máte radi sladšie, môžete dať aj 120 g). Ja som dala aj trochu vanilky kvôli aróme. Vmiešame pomletý mak a nakoniec aj vyšľahaný sneh z bielkov. 

Spodok okrúhlej tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, boky potrieme olejom. Vylejeme cesto a urovnáme. Dáme piecť do vyhriatej rúry.

Keď je korpus hotový, rúru vypneme a necháme ho v nej, po chvíľke pootvoríme a až keď je mierne vychladnutý, vyberieme von, aby spľasol čo najmenej. 

Vychladnutý korpus prerežeme na dve časti. Obrátime ho hore nohami, aby rovná časť bola hore. Zvnútra ho z oboch strán štedro natrieme džemom. 

Pripravíme si krém tak, že šľahačku vyšľaháme so stužovačom a v inej miske rozmiešame mascarpone s cukrom a kyslou smotanou. Opatrne primiešame hotovú šľahačku.

Krém nanesieme na spodnú časť torty, polovicu si necháme na vrchnú vrstvu. Poukladáme polovičky čerstvých malín, priklopíme a na vrch aj boky rozotrieme zvyšok krému.

Ozdobíme čerstvým ovocím a dáme prikrytú do chladničky na niekoľko hodín.

15. 6. 2015 14:22

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty