Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Hovädzí burger s hranolčekmi
Mekáč veľmi nemusíme, ale taký dobrý poctivý hamburger nie je zlý. Je to celkom dosť jednoduché, tak prečo si ho neurobiť doma? A nech je to kompletné, aj s domácimi hranolkami! ;)
- 2 porcie
- grilovanie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
400 g | hovädzie mäso |
olej | |
soľ | |
mleté čierne korenie | |
2 ks | žemľa |
horčica | |
majolka | |
cibuľa | |
paradajka | |
kyslá uhorka | |
ľadový šalát | |
2 ks | plátok toastového syra |
(kečup) | |
4 ks | zemiak |
olej | |
soľ | |
(parmezán) |
Postup prípravy
Keďže kupovanému mletému mäsu nedôverujeme, pomleli sme si ho pekne sami. Mäso na hambáč by malo byť trochu mastnejšie, aby bol šťavnatý. Takže sviečkovica nie, ale napríklad pliecko áno.
Je mnoho receptov, čo všetko sa dá pridať do mäsa. My sme dali trošku horčice, kúsok cibule nasekaný najemno, rovnako nasekanú petržlenovú vňať, trochu soli a mletého korenia. Jednu dávku sme však robili len so soľou a korením a veru bola ešte lepšia. Niekto dokonca pridáva žĺtok, víno, pivo, worchester... dá sa všelijak experimentovať.
Z mäsovej zmesi vyformujeme placky, podľa veľkosti žemle. Z oboch strán ich potrieme trochou oleja. Grilovaciu panvicu alebo gril rozohrejeme a placky grilujeme z oboch strán. Niekto má rád vo vnútri ružovkasté, ale my sme za prepečené.
Kým sa robí mäso, pripravíme si zeleninu, ktorou budeme obkladať burger, a na suchej panvici alebo grile opečieme z oboch strán aj prekrojené žemle. Je to boj s časom, ak chcete mať všetko hotové naraz a pekne teplé.
Keď je už mäso hotové, položíme naň plátok syra, aby pekne zmäkkol. Spodnú časť žemle natrieme, čím chceme, napríklad zmesou majonézy a horčice, barbecue omáčkou a podobne. Na to prídu plátky kyslých uhoriek, na to mäso, kolieska cibule, ľadový šalát, paradajky... Už len poriadne otvoriť ústa, lebo hamburger sa má jesť rukami, bez príboru.
Tip: V ten istý večer sme boli na grilovačke u kamaráta a hádajte, čo sa podávalo? Správne, burgery! :) Ale on ich robil z kombinácie bravčové a hovädzie mäso 1:1. A boli tiež vynikajúce!
Domáce hranolčeky
Píšem to sem preto, lebo tentokrát sme skúšali nový postup. Zemiaky sme najskôr nakrájali na hranolčeky, umyli v studenej vode a potom 4-5 minút predvarili. Vodu sme potom zliali a keď zemiaky trochu vychladli, putovali na hodinu do chladničky. Až takto pripravené sme ich osušili a vyprážali v oleji. Odsatie papierovou utierkou a osolenie je samozrejmosť. Boli jedna báseň. :)
Tip: Vyskúšajte si na hranolky nastrúhať parmezán. Je to božské!
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk