Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Hovädzie mäso a divinaNa gril

Hovädzí burger s hranolčekmi

Hovädzí burger s hranolčekmi

Mekáč veľmi nemusíme, ale taký dobrý poctivý hamburger nie je zlý. Je to celkom dosť jednoduché, tak prečo si ho neurobiť doma? A nech je to kompletné, aj s domácimi hranolkami! ;)

Postup prípravy

Keďže kupovanému mletému mäsu nedôverujeme, pomleli sme si ho pekne sami. Mäso na hambáč by malo byť trochu mastnejšie, aby bol šťavnatý. Takže sviečkovica nie, ale napríklad pliecko áno. 

Je mnoho receptov, čo všetko sa dá pridať do mäsa. My sme dali trošku horčice, kúsok cibule nasekaný najemno, rovnako nasekanú petržlenovú vňať, trochu soli a mletého korenia. Jednu dávku sme však robili len so soľou a korením a veru bola ešte lepšia. Niekto dokonca pridáva žĺtok, víno, pivo, worchester... dá sa všelijak experimentovať.

Z mäsovej zmesi vyformujeme placky, podľa veľkosti žemle. Z oboch strán ich potrieme trochou oleja. Grilovaciu panvicu alebo gril rozohrejeme a placky grilujeme z oboch strán. Niekto má rád vo vnútri ružovkasté, ale my sme za prepečené.

Kým sa robí mäso, pripravíme si zeleninu, ktorou budeme obkladať burger, a na suchej panvici alebo grile opečieme z oboch strán aj prekrojené žemle. Je to boj s časom, ak chcete mať všetko hotové naraz a pekne teplé.

Keď je už mäso hotové, položíme naň plátok syra, aby pekne zmäkkol. Spodnú časť žemle natrieme, čím chceme, napríklad zmesou majonézy a horčice, barbecue omáčkou a podobne. Na to prídu plátky kyslých uhoriek, na to mäso, kolieska cibule, ľadový šalát, paradajky... Už len poriadne otvoriť ústa, lebo hamburger sa má jesť rukami, bez príboru.

Tip: V ten istý večer sme boli na grilovačke u kamaráta a hádajte, čo sa podávalo? Správne, burgery! :) Ale on ich robil z kombinácie bravčové a hovädzie mäso 1:1. A boli tiež vynikajúce!

Domáce hranolčeky

Píšem to sem preto, lebo tentokrát sme skúšali nový postup. Zemiaky sme najskôr nakrájali na hranolčeky, umyli v studenej vode a potom 4-5 minút predvarili. Vodu sme potom zliali a keď zemiaky trochu vychladli, putovali na hodinu do chladničky. Až takto pripravené sme ich osušili a vyprážali v oleji. Odsatie papierovou utierkou a osolenie je samozrejmosť. Boli jedna báseň. :)

Tip: Vyskúšajte si na hranolky nastrúhať parmezán. Je to božské!

 

12. 7. 2015 20:25

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty