Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

BezmäsitéDezerty

Marhuľové guľky s orechmi

Marhuľové guľky s orechmi
klasika

Už zopár dní sledujem na sociálnych sieťach, že podaktorí moji frendi nevedia čo s marhuľami a doslova sa v nich topia. Zatiaľ čo my sme ich tento rok ani nevideli zblízka. A leto bez prežratia sa čerešňami, marhuľami a slivkami akoby ani nebolo. :) Kým sme sa rozkývali, že si ideme od niekoho so záhradou kúpiť, predbehli nás jedni známi a zo tri kilečká nám darovali. Akurát na to, aby vystalo aj na marhuľové guľky.

Suroviny

16 ks  menšia marhuľa
800 g  zemiak
150 g  hrubá múka
50 g  krupica
1 ks  vajce
1 ČL  soľ
 maslo
 mleté vlašské orechy
 práškový cukor
1 ČL  škorica

Postup prípravy

Pri takomto jedle ťažko vymyslieť niečo nové, lebo ho varili ešte prastaré matere. Najviac milujem slivkové s makom, ale aj marhuľové s orechmi a škoricou sú super.

Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame na strúhadle na syr (alebo pomelieme a tak podobne). K zemiakom primiešame múku, krupicu, soľ a vajíčko.

Vypracujeme cesto. Ak sa príliš lepí, pridáme ešte múku. Na doske vyšúľame valček, z neho krájame kolieska, do ktorých balíme marhule. Stále máme poruke múku, pomáhame si ňou aj pri tvorbe guliek. 

Základ je cesto poriadne popritláčať k ovociu oboma dlaňami, aby sme vytlačili prebytočný vzduch. A nakoniec jednou rukou o pomúčenú dosku upravíme finálny tvar do krásnej gule. :) 

Do veľkého hrnca dáme variť vodu s troškou soli a oleja. Keď vrie, nahádžame do nej guľky. Ja som dala najskôr len polovicu a po každej vytiahnutej som vhodila novú.

Keď vyplávajú na povrch, sú hotové. 

Pripravíme si pomleté orechy a opečieme ich nasucho na panvici. Na plytký tanier nasypeme práškový cukor a zmiešame ho so škoricou. Uvarené guľky poprskáme roztopeným maslom a každú obalíme najskôr v orechoch a potom v cukrovej zmesi. Na tanieroch ešte polejeme mliekom s roztopeným maslom a podľa potreby dosladíme. 

Spomienka na detstvo ako vyšitá! :)

18. 7. 2015 9:08

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty